Zo doden Nederlandse slachters jaarlijks miljoenen varkens
In een Belgisch slachthuis zijn varkens mishandeld. Een dierenrechtenorganisatie verspreidde vorige week beelden daarvan. Volgens toezichthouder NVWA is er in Nederland geen extra toezicht nodig, omdat het dierenwelzijn hier veel beter is geregeld.
Maar hoe gaat de slacht van varkens dan eigenlijk in zijn werk? Dat lees je hier.
De Nederlandse slachthuizen verwerken iedere dag meer dan 42.000 varkens. In de wet staat dat bij het doden van dieren ervoor wordt gezorgd dat ze "elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard".
Volgens de Nederlandse vleessector worden de dieren daarom bij aankomst in de slachterij eerst in een groep opgevangen en rustig gehouden.
Als de varkens eenmaal klaar zijn voor de slacht, worden ze met CO2 of met een stroomstoot verdoofd. Daarna wordt hun keel doorgesneden zodat ze doodbloeden.
De karkassen gaan vervolgens door heet water, waardoor de haren beter verwijderd kunnen worden. Dat laatste gebeurt in een gasoven.
Hierna wordt de buik van het varken opengesneden en haalt een slachter de ingewanden eruit. Als dat is gebeurd, wordt het varken in de lengte doormidden gesneden en in kleinere stukken vlees verdeeld (uitsnijden).
Vorig jaar werden op deze manier in Nederland naar schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna 16 miljoen varkens geslacht. Dat leverde krap 1,5 miljard kilo vlees op.
We aten in Nederland per persoon ruim 75 kilo vlees in 2015, het meest recente jaar waarover cijfers bekend zijn. Zo'n 36 kilo daarvan was varkensvlees, becijferde de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het meeste varkensvlees dat in Nederland wordt geproduceerd, gaat de grens over.