Een varken uit de filmbeelden van Animal Rights
NOS NieuwsAangepast

'Gruwelslachthuis Tielt wil flink uitbreiden'

Het omstreden slachthuis in de Belgische stad Tielt wil flink uitbreiden. Het is van plan om jaarlijks een miljoen varkens meer te slachten, melden Belgische media. Nu worden er 1,5 miljoen dieren per jaar geslacht; dat moeten er dus 2,5 miljoen worden als het aan de directie ligt.

Het is echter de vraag of het zover komt, want de productie in het slachthuis ligt voorlopig stil. Dierenrechtenactivisten filmden onlangs undercover in het slachthuis. Zo kwamen beelden naar buiten van zware dierenmishandeling.

Zelfs kreupele varkens werden door agressieve medewerkers geschopt, geslagen en aan hun oren over de grond getrokken door een spoor van bloed. Het vlees uit de slachterij wordt ook verkocht bij tientallen Nederlandse keurslagers.

De directie van het slachthuis vroeg maanden geleden al toestemming voor uitbreiding aan. De provinciale politiek zou al akkoord zijn gegaan, maar het gemeentebestuur van Tielt is volgens Belgische media tegen uitbreiding.

Blokkeren

Een Vlaams parlementslid vindt dat de overheid uitbreiding moet blokkeren en trekt bij zijn collega's aan de bel. Het is volgens hem te gek voor woorden dat de directie over groei nadenkt.

De NVWA ziet naar aanleiding van de misstanden in België geen noodzaak om in Nederlandse slachthuizen strenger te gaan controleren. In Nederland worden dieren voor de slacht altijd gekeurd door een dierenarts, stelt de toezichthouder. In België gebeurt dat niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl