Oppositieleider Navalny bij zijn hoorzitting in de rechtbank AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet vijftien dagen de gevangenis in voor het negeren van bevelen van een agent. Hij werd gisteren in Moskou opgepakt bij een demonstratie tegen overheidscorruptie, waartoe hij had opgeroepen. Daarvoor krijgt hij een geldboete van 320 euro. 

Tienduizenden Russen in heel Rusland gaven gehoor aan de oproep van Navalny, veel meer dan verwacht. Ze gingen in meer dan negentig steden de straat op. Volgens de Russische autoriteiten werden er 500 demonstranten opgepakt, maar een mensenrechtengroep publiceerde een lijst met meer dan 1000 arrestanten. 

Navalny twitterde vanochtend vanuit de rechtbank dat de tijd zal komen "dat wij hen terecht zullen laten staan - en dit keer zullen het eerlijke processen zijn". Tegen journalisten in de rechtbank zei hij dat zelfs de geringste illusie van eerlijke rechtspraak in Rusland afwezig is. Volgens hem hebben de gebeurtenissen van gisteren bewezen dat een groot aantal kiezers in Rusland hem steunt".     

Vrijlating

De Europese Unie vroeg Rusland vanochtend om de onmiddellijke vrijlating van de arrestanten. Het is niet duidelijk hoeveel er alweer zijn vrijgelaten. 

Ook de VS heeft de arrestaties veroordeeld en vroeg om vrijlating van de opgepakte betogers. Het Kremlin wees die oproepen meteen van de hand, omdat de protesten volgens Moskou illegaal waren. 

STER reclame