De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is in Moskou opgepakt door de politie. Hij had de Russen opgeroepen om vandaag in honderd steden mee te doen aan demonstraties tegen overheidscorruptie. In het centrum van Moskou kwamen er duizenden mensen op af. 

Volgens het Kremlin is de demonstratie illegaal. Medestanders hebben volgens Reuters geprobeerd te voorkomen dat de politie Navalny afvoerde in een busje. Waar hij nu is, is onduidelijk. 

Andere steden

Na zijn arrestatie stuurde Navalny nog berichten via Twitter de wereld in over de demonstratie in Moskou. Hij riep zijn aanhangers op om door te gaan met demonstreren. Verslaggevers van persbureau Reuters telden alleen in Moskou zeker 100 arrestaties.

De demonstranten eisen ook het ontslag van premier en oud-president Medvedev. Navalny heeft Medvedev begin deze maand van corruptie op grote schaal beschuldigd.

Navalny over de demonstraties in Rusland

Ook bij demonstraties in andere steden zijn mensen opgepakt . Voor veel van die betogingen was geen vergunning afgegeven. In Vladivostok zijn volgens een verslaggever van Reuters zeker 30 betogers aangehouden. Vanuit Jekaterinenburg werden vier arrestaties gemeld. Ook in Sint-Petersburg, Novosibirsk, Irkoetsk en Tomsk betogers van zich horen.

Arrestaties bij demonstraties in Rusland

Sommige demonstranten hebben hun gezicht groen gemaakt. Daarmee ondersteunen ze Navalny die onlangs een groene vloeistof in zijn gezicht kreeg gespoten. 

Navalny is een van de scherpste critici van president Poetin. Hij had zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. In februari werd hij schuldig bevonden aan corruptie waardoor hij niet meer mee mag doen aan die verkiezingen, maar hij voert daar nog steeds campagne voor.

Navalny met groen spul op zijn handen en gezicht EPA

STER reclame