Familieleden van Mitch Henriquez demonstreren tegen politiegeweld
NOS NieuwsAangepast

Rapport: hartstilstand, niet nekklem werd Mitch Henriquez fataal

Mitch Henriquez is waarschijnlijk omgekomen door een hartstilstand en niet door een nekklem, staat in een rapport van een forensisch arts. Volgens het rapport volgde de hartstilstand op hartritmestoornissen. Het rapport is door de advocaten van de twee agenten die verdachte zijn in de zaak, aan de rechtbank gestuurd.

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat voorlopig niet door. De patholoog en een andere forensisch arts moeten eerst de gelegenheid krijgen om schriftelijk commentaar te geven. Daarvoor is geen tijd meer in de korte periode die tot de zitting resteert.

De inhoudelijke behandeling zou op 6 april beginnen. Er is die dag wel een zitting, maar dat zal een pro-formazitting zijn waarin het alleen over dit rapport gaat.

Het OM concludeerde eerder op basis van een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat Henriquez is overleden door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door de nekklem die agenten toepasten. Het NFI vond geen natuurlijke oorzaken voor zijn overlijden.

Arrestatie

De 42-jarige Henriquez werd in juni 2015 aangehouden tijdens een muziekfestival in het Zuiderpark, in Den Haag. Hij werd door vijf agenten gearresteerd omdat hij geroepen zou hebben dat hij een wapen bij zich had.

Bij zijn arrestatie werd een nekklem toegepast. Na een paar minuten lukte het om hem geboeid in een busje te krijgen, op dat moment bewoog hij al niet meer. Henriquez overleed een dag later.

Opschudding

De dood van Henriquez zorgde toentertijd voor veel opschudding. In Den Haag gingen mensen de straat op om te demonstreren. De demonstranten noemden de dood van de man discriminatie en zware mishandeling.

In de Haagse Schilderswijk liepen de protesten uit op rellen. Jongeren raakten slaags met de politie. Tientallen relschoppers werden gearresteerd en meerdere agenten raakten gewond.

De twee agenten die moeten voorkomen worden verdacht van mishandeling met de dood tot gevolg. De andere drie agenten die bij de arrestatie van Henriquez betrokken waren worden vooralsnog niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. Het gerechtshof moet nog een besluit nemen of zij alsnog worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl