Mitch Henriquez
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden Mitch Henriquez 'teleurgesteld en geïrriteerd' na nieuw rapport

De nabestaanden van Mitch Henriquez zijn uiterst ontstemd over de uitkomsten van het nieuwe rapport, die vandaag bekend werden gemaakt. In dat rapport staat dat Henriquez waarschijnlijk is omgekomen door een hartstilstand en niet door een nekklem van politie-agenten. Het onderzoek werd uitgevoerd door een forensisch arts in opdracht van de betrokken agenten.

"De familie is teleurgesteld en geïrriteerd", zegt Alex Dijkhoff, woordvoerder van de familie. "Ze hebben het gevoel dat de agenten er alles aan doen om de zaak te vertragen, en dat ze daar zelfs een trukendoos voor openen."

De familie heeft weinig vertrouwen meer in de rechtsgang en een eerlijk proces. "De agenten beseffen niet wat ze de familie hiermee aandoen."

Kosten

Door de nieuwe bewijzen wordt de inhoudelijke behandeling, die op 6 april zou beginnen, uitgesteld. Daar is de familie van Henriquez niet van gediend, is te lezen op de website van Richard Korver, advocaat van een deel van de familie. "In deze zaak zijn er tal van nabestaanden overgekomen en hebben anderen vliegtickets geboekt om de inhoudelijke behandeling bij te wonen." Die kosten hoefden niet gemaakt te worden, zeggen ze.

De deskundige van de verdediging heeft alleen het dossier bestudeerd.

Nabestaanden Mitch Henriquez

Het OM concludeerde eerder op basis van een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat Henriquez is overleden door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door de nekklem die agenten toepasten. Door de deskundige die zegt dat Henriquez is omgekomen door een hartstilstand, is te weinig gekeken naar "de heer Henriquez zelf", zeggen de nabestaanden. "De deskundige van de verdediging heeft alleen het dossier bestudeerd."

Ook zou deze deskundige zich te veel richten op de verklaringen van de politiemensen. Dat vinden de nabestaanden onterecht, want zij vinden dat er geen redenen zijn om te twijfelen aan de deskundigheid van de eerdere onderzoekers.

Protestmars na de dood van Henriquez

De familie is het niet eens met het nieuwe rapport. Ze hebben de nodige bezwaren over de wijze waarop het rapport tot stand kwam en waarop deze is gepresenteerd aan de rechtbank.

Maar de nabestaanden gaan geen nieuw onderzoek laten uitvoeren, laat een andere advocaat van de nabestaanden, Gerald Roethof, weten tijdens Nieuws en Co op Radio 1. "Dat is niet nodig, we hebben goede onafhankelijke deskundigen die onderzoek hebben gedaan. Hun conclusies waren kraakhelder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl