Demonstraties tegen politiegeweld in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Proces-Henriquez gaat door met agenten 'DH01 en DH02' achter scherm

Het proces tegen de twee Haagse agenten die vervolgd worden voor de dood van Mitch Henriquez in juni 2015, gaat in april van start. De advocaten van de nabestaanden van Henriquez hadden om uitstel gevraagd, maar dat is door de rechtbank afgewezen.

Bij de fatale aanhouding van de Arubaan Henriquez waren vijf agenten betrokken. Het Openbaar Ministerie vervolgt twee van hen. De drie anderen hebben volgens het OM geen strafbare feiten gepleegd. Tegen hen heeft de politie wel disciplinaire maatregelen genomen.

Om het Openbaar Ministerie te dwingen ook de drie andere agenten te vervolgen, zijn de nabestaanden een procedure gestart bij het gerechtshof. Dat doet naar verwachting eind maart uitspraak.

Extra spreektijd

"Enkele tientallen familieleden en vrienden waren aanwezig vandaag", vertelt verslaggever Robert Bas. "Sommigen van hen waren zelfs overgekomen uit Aruba. De zaak ligt heel gevoelig."

De rechtbank nam alle tijd voor de nabestaanden, zegt Bas. "De rechtbank legde de procedure uit, maar besloot ook dat de nabestaanden extra spreektijd krijgen tijdens het inhoudelijke proces. Ze mogen dus allemaal extra lang reageren op wat het OM en de advocaten van de agenten naar voren gaan brengen."

De nabestaanden zouden het liefst zien dat de agenten tegelijk worden berecht, maar de rechtbank wil niet wachten op de uitspraak van het hof. Het belang van een proces in de geruchtmakende zaak gaat voor, vinden de rechters. Wachten op de uitspraak van het hof betekent dat het proces zes tot twaalf maanden vertraging oploopt.

Familie van Henriquez bij een demonstratie tegen politiegeweld

De rechtbank besloot ook dat tijdens het proces de stemmen van de twee vervolgde agenten mogen worden opgenomen. Om te voorkomen dat hun identiteit bekend wordt, was al bepaald dat ze tijdens hun proces afgeschermd worden en hun stem wordt vervormd.

Ook worden ze aangeduid met codenamen. "Ze heten DH01 en DH02. Ze zitten in een apart hokje. Bovendien is het hokje ook nog een keer afgeschermd met kamerschermen", vertelt Bas. "Om maar te voorkomen dat de advocaten van de nabestaanden kunnen zien wie het zijn."

Volgens het Openbaar Ministerie is dat nodig omdat de twee agenten en hun collega's ernstig bedreigd zijn na de fatale arrestatie van Henriquez. De advocaten van de agenten vrezen dat door een verspreking informatie naar buiten komt die leidt tot de identificatie van de twee verdachte agenten of hun collega's.

De twee agenten staan terecht voor doodslag en zware mishandeling. "Maar het OM heeft al aangegeven dat het zwaarste delict, doodslag, waarschijnlijk vrijspraak wordt. De nabestaanden zijn het daar niet mee eens. Volgens hun advocaten zijn er genoeg aanknopingspunten in het dossier om gewoon voor doodslag te gaan. Dat is ook de reden van het aanvragen voor de extra spreektijd."

Zuiderpark

De 42-jarige Mitch Henriquez overleed in juni 2015, een dag nadat hij door enkele agenten op hardhandige wijze was aangehouden bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Henriquez was op familiebezoek in Nederland.

Aan zijn arrestatie ging een woordenwisseling tussen Henriquez en enkele agenten vooraf. Henriquez werd bij zijn aanhouding tegen de grond gewerkt. Ook legde een van de agenten een nekklem aan en werd pepperspray gebruikt. Na de dood van Henriquez braken in de Schilderswijk rellen uit.

Demonstratie Den Haag loopt uit op rellen

Het proces tegen de twee agenten begint in april, in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl