Mitch Henriquez
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Familie Mitch Henriquez eist namen agenten op

De nabestaanden van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez eisen in kort geding de namen op van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn dood in het Haagse Zuiderpark in juni 2015. Dat bevestigt hun raadsman Richard Korver op Omroep West.

Twee van de vijf agenten worden strafrechtelijk vervolgd voor de gewelddadige en uiteindelijk fatale aanhouding van Henriquez op 27 juni 2015. Het Gerechtshof moet nog bepalen of ook de andere drie politiemensen terecht moeten staan. Dat gebeurt in een artikel 12-procedure. Die beslissing wordt eind maart verwacht.

In het geding van vrijdag in Den Haag tegen de Staat wil Korver nu de bekendmaking van alle vijf de namen afdwingen. Hij wil nader onderzoek doen naar de politiemensen, hun verleden en naar de mogelijkheden om ze aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

De overheid heeft de betrokken agenten in Korvers ogen ten onrechte volledig afgeschermd. "Iedere Nederlander heeft het recht om daders aansprakelijk te stellen, dus ook mijn cliënten. Maar de nabestaanden hebben geen idee met wie ze te maken hebben", aldus Korver in een toelichting.

Holleeders

De raadsman meent dat ten onrechte onderscheid wordt gemaakt tussen gewone verdachten en politiemensen. "Ik snap niet dat voor hen andere regels gelden, terwijl de Holleeders en BN'ers van deze wereld gewoon met naam en toenaam terechtstaan. Dat is in strijd met de openbare en voor iedereen controleerbare strafrechtspleging", stelt Korver.

Inhoudelijke behandeling

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 6 april. Er zijn vijf zittingsdagen voor uitgetrokken. De uitspraak staat vooralsnog op 9 mei gepland.

Advertentie via Ster.nl