Stille tocht voor Mitch Henriquez
NOS NieuwsAangepast

Twee agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez worden strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanochtend bekend gemaakt.

De twee agenten worden verdacht van mishandeling met de dood tot gevolg. Hun wordt ook doodslag ten laste gelegd. Volgens het OM waren de agenten niet uit op de dood van Mitch Henriquez, maar hebben ze wel te veel geweld gebruikt.

Een van hen paste een nekklem toe, de ander sloeg Henriquez op zijn neus en gebruikte pepperspray. De 42-jarige Arubaan kwam door verstikking om het leven.

De arrestatie van Mitch Henriquez

Henriquez zou vorig jaar tijdens een muziekfestival bij wijze van grap hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Volgens het OM is Henriquez terecht door de politie aangehouden omdat hij de openbare orde verstoorde. Toch vormde hij niet zo'n groot gevaar dat fors geweld noodzakelijk was.

Het OM vindt dat de agenten op andere manieren hadden moeten proberen Henriquez onder controle te krijgen. De drie agenten die niet vervolgd worden, hebben geen geweld gebruikt dat het overlijden van Henriquez kan hebben veroorzaakt. Ook hebben ze hun collega's niet bewust geholpen zodat zij wel geweld konden gebruiken.

Protest voor politiebureau De Heemstraat in de Schilderswijk

De dood van Mitch Henriquez leidde tot protesten en rellen in de Haagse Schilderswijk. Het was nachtenlang onrustig in de wijk. Honderden mensen demonstreerden tegen het politieoptreden. Onder hen waren ook linkse activisten. Groepen raddraaiers stichtten brand, staken vuurwerk af en bekogelden de politie. Die pakte tientallen relschoppers op.

Geschorst

Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder al dat Henriquez om het leven kwam door politiegeweld. Hij had geen drugs gebruikt en ook niet te veel gedronken. De politie heeft de vijf betrokken agenten na het incident geschorst. Het interne onderzoek tegen de politiemedewerkers loopt nog.

Nabestaanden van Henriquez drongen deze zomer nog aan op duidelijkheid over de zaak. Zij vonden dat de vervolgingsbeslissing veel te lang op zich liet wachten. Om te laten blijken dat de dood van Henriquez nog niet vergeten was, demonstreerden in juni in Den Haag tientallen mensen tegen politiegeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl