In het Zuiderpark worden bloemen en spandoeken neergelegd ter nagedachtenis aan Mitch Henriquez
NOS Nieuws

Hardhandige arrestatie werd Mitch Henriquez fataal

Ruim vier maanden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez gaat het Openbaar Ministerie over tot vervolging van één of meerdere agenten die hem arresteerden. Een overzicht van de gebeurtenissen.

De Arubaan Mitch Henriquez was op familiebezoek in Nederland toen hij eind juni het muziekfestival Night at the Park bezocht in het Zuiderpark in Den Haag. Politie-agenten arresteerden hem, nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. De 42-jarige Henriquez overleed toen hij werd afgevoerd in een politiebusje.

Een dag na het incident verschenen er op internet video's van de arrestatie. Op een van de video's is te zien dat een agent Henriquez in een nekklem houdt, terwijl vier andere agenten hem vasthouden aan zijn armen en benen. Een andere video toont dat Henriquez al niet meer bewoog voor hij het politiebusje in wordt gedragen.

De mishandeling van Mitch Henriquez werd vastgelegd op camera

De Rijksrecherche kwam al snel met voorlopige resultaten van een onderzoek en concludeerde dat de Arubaan was overleden aan zuurstofgebrek, waarschijnlijk veroorzaakt door hardhandig politie-optreden. Er zijn geen natuurlijke oorzaken voor zijn overlijden gevonden. Hij had ook geen drugs gebruikt of te veel alcohol gedronken.

De vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Henriquez werden buiten functie gesteld en officieel verdacht van betrokkenheid bij zijn dood.

Discriminatie

Uit woede over zijn dood kwam het op verschillende plaatsen in Den Haag tot ongeregeldheden. Er waren protesten tegen het hardhandige optreden van de agenten en de politie werd beticht van discriminatie. In de Schilderswijk liep een demonstratie uit de hand toen honderden mensen naar het politiebureau kwamen om hun woede te uiten.

Bij andere rellen in de Schilderswijk, waarbij 200 tot 300 jongeren betrokken waren, werd vuurwerk afgestoken en werden agenten bekogeld met stenen en flessen. Enkele agenten raakten daarbij gewond.

Onrustige nacht in de Schilderswijk

In antwoord op de rellen kondigde het Openbaar Ministerie snelrecht aan. Premier Rutte noemde de relschoppers in de Schilderswijk "achterlijke gladiolen". Hij zei de emoties bij het overlijden van Henriquez te begrijpen, maar "dit kan nooit reden zijn om over te gaan op dit achterlijke gedrag".

Tientallen relschoppers werden aangehouden en van raddraaiers die nog niet waren opgepakt, toonde de politie videobeelden. De rechter veroordeelde meerdere relschoppers tot gevangenisstraffen of voorwaardelijke straffen. Ook mensen die via sociale media een wijkagent hadden bedreigd, stonden terecht.

Begrafenis

De begrafenis van Henriquez vond een kleine twee weken na zijn dood plaats op Aruba, onder grote belangstelling van familie en vrienden. De uitvaart werd betaald door de gemeente Den Haag.

Aruba neemt afscheid van Mitch Henriquez

Volgens de advocaat van Henriquez' familie, Gerard Roethof, is de Arubaan bij zijn arrestatie in juni "gigantisch mishandeld". Hij zei dat nadat hij het definitieve rapport van de Rijksrecherche had ingezien. Daarin zou staan dat Henriquez onder meer een gebroken strottenhoofd had, als gevolg van de nekklem. Daarnaast had hij bloeduitstortingen bij zijn slaap, zijn neus en zijn geslachtsdeel.

De politie had meerdere redenen om Henriquez te arresteren, staat in het rapport, waaronder openbare dronkenschap, verstoring van de openbare orde, bedreiging en niet voldoen aan een bevel.

Volgens Roethof was er van bedreiging geen sprake. "Mitch heeft een flauwe grap gemaakt. Hij greep naar zijn geslachtsdeel en zei dat hij een wapen had. Er waren agenten die dat niet serieus namen, maar enkele anderen zeiden dat ze zich zeer bedreigd voelden."

'Als je het sectierapport leest, schrik je ervan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl