Bloemen en spandoeken in het Zuiderpark ter nagedachtenis aan Mitch Henriquez
NOS NieuwsAangepast

'Politie stapelde fout op fout bij arrestatie Mitch Henriquez'

De politie heeft fout op fout gestapeld bij de arrestatie van Mitch Henriquez, die vorig jaar juni in Den Haag overleed kort na zijn aanhouding. Dat concluderen twee politiewetenschappers die de zaak op verzoek van de rechter-commissaris onderzochten.

Advocaat Gerald Roethof, die de nabestaanden van Henriquez bijstaat, bevestigt een bericht daarover van RTL Nieuws.

De wetenschappers komen volgens RTL onder meer tot de conclusie dat de taakverdeling tussen de agenten onduidelijk was, dat de commandant ten onrechte zelf meevocht en dat pepperspray op een verkeerde manier werd gebruikt. Verder kwam medische hulp te laat en werd ten onrechte een nekklem gebruikt.

Ambulance

Henriquez werd gearresteerd op een festival in Den Haag omdat hij zich provocerend gedroeg en riep dat hij een wapen had. Na enkele minuten strijd lukte het de agenten om hem geboeid in een busje te krijgen. Op dat moment bewoog hij al niet meer. Een dag later overleed hij.

Volgens de wetenschappers hadden de agenten Henriquez in zijn toestand niet in een ME-busje naar het bureau moeten brengen, maar hadden ze een ambulance moeten bellen.

De vijf agenten die betrokken waren bij het incident worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Maandag wordt bekend of ze worden vervolgd.

Advocaat Roethof van de nabestaanden spreekt in een reactie van "snoeiharde conclusies". Volgens hem zijn de bevindingen van de twee wetenschappers zo helder dat vervolging van de betrokken agenten onvermijdelijk is.

'De getuigen en de camera hebben heel goed geregistreerd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl