ANP
NOS NieuwsAangepast

Agenten verschijnen anoniem voor de rechter bij zaak-Mitch Henriquez

De agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Mitch Henriquez verschijnen vandaag voor het eerst voor de rechter. Het OM, de advocaten van agenten en de rechtbank bespreken in een openbare zitting de voortgang van het onderzoek. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er nog meer personen gehoord moeten worden en of extra onderzoek nodig is.

De identiteit van de agenten is niet bekendgemaakt. Ze zullen bij de zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol in een apart hokje zitten om hun anonimiteit te garanderen.

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed juni 2015 door politiegeweld bij zijn aanhouding. Hij was op familiebezoek in Nederland en bezocht in het Haagse Zuiderpark het muziekfestival Night at the Park. Henriquez werd door vijf agenten gearresteerd nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Zijn dood leidde tot dagenlange onrust in de Schilderswijk in Den Haag.

Onrust in de Schilderswijk

De twee agenten die moeten voorkomen, worden verdacht van mishandeling met de dood tot gevolg. De andere drie betrokken agenten hielden zich volgens het OM aan de eisen die de politie in acht moet nemen bij het toepassen van geweld.

De vijf agenten zijn eerder al disciplinair gestraft na een intern politieonderzoek. Twee agenten werden voorwaardelijk geschorst en mogen een jaar lang geen wapens dragen. Twee anderen kregen een schriftelijke berisping. De vijfde agent werd plichtsverzuim verweten. Ontslag was niet aan de orde, beloofde de toenmalig korpschef eerder al.

De nabestaanden van Mitch Henriquez zijn niet te spreken over deze in hun ogen lichte straffen. Ze willen ook dat alle vijf agenten door het OM worden vervolgd. Het besluit van de rechter daarover wordt niet voor de start van het proces, begin april, verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl