NOS
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden Henriquez boos om straffen agenten

De familie van Mitch Henriquez is niet te spreken over de "lichte disciplinaire straffen" voor vier van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn fatale aanhouding.

"Iedereen kan zien dat het optreden van de politie te grof was. De agenten moeten zwaarder gestraft worden", zegt Alexander Dijkhoff, een neef van Henriquez.

De vier betrokken agenten zijn disciplinair gestraft wegens ernstig plichtsverzuim. Twee van hen worden ontslagen als ze binnen een jaar weer de fout in gaan. Ook mogen zij een jaar lang geen wapens dragen. De twee anderen krijgen een schriftelijke berisping.

De vijfde agent wordt plichtsverzuim verweten. Voor hem wordt binnen de politie een andere baan gezocht.

Hoop

De straffen zijn het gevolg van een intern politieonderzoek en staan los van de strafrechtelijke vervolging van twee van de betrokken agenten. Zij worden in die strafzaak verdacht van mishandeling met de dood tot gevolg.

De familie hoopt dat de rechter de afweging van de politie om een straf op te leggen overneemt. "Wij vinden de straf niet positief, maar we zijn blij dat ze zo goed als toegeven dat ze fout zaten. Als hun baas dat vindt en ze disciplinair straft, moet de rechter dat ook doen", zegt Dijkhoff. "We hebben nu meer hoop op een goede afloop van de rechtszaak."

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed vorig jaar juni door politiegeweld, nadat hij was aangehouden. Hij was op familiebezoek in Nederland en bezocht in het Haagse Zuiderpark het muziekfestival Night at the Park. Henriquez werd gearresteerd nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Zijn dood leidde tot dagenlange onrust in de Schilderswijk in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl