Politiechef Van Musscher licht de straf van de agenten in zaak-Henriquez toe
NOS NieuwsAangepast

Voorwaardelijk ontslag agenten in zaak-Henriquez

Vier van de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez worden disciplinair gestraft. De agenten wordt plichtsverzuim verweten.

Twee agenten die bij de aanhouding disproportioneel geweld gebruikten, worden ontslagen als ze binnen een proeftijd van een een jaar weer de fout in gaan. Ook mogen ze gedurende die tijd geen wapens dragen tijdens hun werk. Twee collega's die nalatig waren bij de arrestatie, krijgen een schriftelijke berisping.

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed vorig jaar juni door politiegeweld, nadat hij was aangehouden. Hij was op familiebezoek in Nederland en bezocht het muziekfestival Night at the Park. Henriquez werd gearresteerd nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had.

Geen coördinatie

Politiechef Van Musscher zei vandaag bij een persconferentie dat bij de aanhouding afstemming ontbrak en dat niemand overzicht had op het geheel. "Geen van de agenten had de intentie om Henriquez naar het leven te staan of ernstig te mishandelen", benadrukte hij.

Volgens het politie-onderzoek hebben drie agenten bij de arrestatie buitenproportioneel geweld gebruikt. Ook hadden ze Henriquez niet in een ME-bus mogen vervoeren en had er medische zorg verleend moeten worden, zei de politiechef.

Alle vijf agenten werden na het incident geschorst. De disciplinaire straf staat los van de vervolging van twee van hen. Zij worden verdacht van mishandeling met dood tot gevolg. De zaak staat in februari en april op de rol, maakte het OM vandaag bekend.

Fouten

De Rijksrecherche kwam vorig jaar al snel met tot de voorlopige conclusie dat Henriquez was overleden door zuurstofgebrek, waarschijnlijk veroorzaakt door hardhandig politie-optreden.

Volgens intern onderzoek van de politie was het wel terecht dat Henriquez werd aangehouden, omdat zijn gedrag de openbare orde verstoorde.

Feiten boven tafel

Politiebond NPB vindt het goed dat er een onafhankelijk onderzoek is geweest. Voorzitter Struijs van de bond zegt dat de resultaten ervan hard aankomen. "Alle feiten zijn boven tafel gekomen en politiemensen hebben eraan mee gewerkt. Het levert het beeld op dat er verwijtbaar is gehandeld, maar dat er ook bijzondere omstandigheden waren voor de politie."

Struijs laat weten dat de politie duizenden arrestaties per jaar verricht en dat er vaak in een fractie van een seconde gehandeld moet worden. "Dit laat nog maar eens zien hoe complex het politiewerk is."

De andere politiebond ACP vindt dat de politie met voorwaardelijk ontslag een zware maatregel heeft genomen. "De volgende stap is ontslag. Heel veel meer zit er niet tussen", zegt voorzitter Van de Kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl