ANP
NOS NieuwsAangepast

'Agenten fatale arrestatie Mitch Henriquez trainden te weinig'

Agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, in juni vorig jaar in Den Haag, hadden niet voldoende trainingsuren gemaakt. Die conclusie trekt RTL Nieuws op basis van gespreksverslagen van de rijksrecherche.

De agenten hadden jaarlijks 32 trainingsuren geweldstechnieken (Integrale Beroepsvaardigheidstraining) moeten hebben, maar dat haalden ze niet. Twee agenten zeggen dat ze één uur training hebben gehad. Sinds begin dit jaar is het vereiste aantal trainingsuren opgevoerd naar 42.

In verhoren vertellen de agenten dat trainingen worden geschrapt omdat ze niet gemist kunnen worden voor het dagelijkse werk. Het probleem wordt onderkend, maar er zou niets aan worden gedaan.

De agenten haalden hun toetsen overigens wel, waardoor ze op straat mochten werken zonder de trainingsuren volledig te hebben gemaakt.

'Onwenselijk'

Een woordvoerder van de Nationale Politie noemt het tegen RTL onwenselijk dat agenten niet genoeg training krijgen. "Omdat er grote verschillen blijken te zitten in hoeveel trainingsuren agenten daadwerkelijk per jaar draaien, zal dit in de komende jaren worden gemonitord, zodat daar beter op kan worden gestuurd."

In een reactie aan de NOS benadrukt een politiewoordvoerder dat de ene agent meer training nodig heeft dan de andere. "Het middel is niet heiligmakend." Tegelijkertijd erkent hij dat er minder trainingsuren worden gevolgd dan gewenst. Op termijn is het overigens de bedoeling om cursussen meer op straat te laten doen.

Henriquez overleed na zijn aanhouding op een Haags muziekfestival in het Zuiderpark. De agenten hadden een nekklem tegen hem gebruikt. Twee van de vijf agenten worden vervolgd op verdenking van mishandeling met de dood tot gevolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl