VVD-leider Rutte bij zijn installatie als Kamerlid in 2006 ANP

De nieuwe Tweede Kamer wordt vanmiddag geïnstalleerd. Alle 150 Kamerleden leggen de eed of belofte af. Zij zeggen daarmee onder meer dat zij trouw zullen zijn aan de koning en aan de grondwet.

Er komen 71 nieuwe mensen in de Kamer. Dat zijn niet allemaal nieuwkomers in de Haagse politiek. Demissionair premier Mark Rutte bijvoorbeeld wordt, als nummer 1 van de VVD-kandidatenlijst, ook als Kamerlid beëdigd.

De kans is groot dat Rutte opnieuw premier wordt. Dan moet hij zijn Kamerlidmaatschap weer inleveren en komt in zijn plaats een VVD'er van de kandidatenlijst in de Kamer, die nu net buiten de boot valt. 

Oud-tv-presentatrice

Ook PvdA-bewindsvrouw Lilianne Ploumen komt in de Tweede Kamer. Zij is demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en stond tiende op de PvdA-lijst. 

Ze voert momenteel een succesvolle internationale campagne om fondsen te werven die de gevolgen van het anti-abortusbeleid van de Amerikaanse president Trump moeten tegengaan. Dat leverde Ploumen veel voorkeursstemmen op, waardoor zij alsnog een plek in de negenkoppige PvdA-fractie krijgt.

Een echte nieuwkomer is oud-tv-presentator Léonie Sazias. Zij komt voor 50Plus in de Kamer. In de campagne werd bekend dat zij darmkanker heeft, maar inmiddels is duidelijk dat zij toch als Kamerlid aan de slag kan.

Bij de VVD is de 31-jarige Dennis Wiersma een nieuwkomer. Hij was eerder - verrassend voor een VVD'er - voorzitter van de vakbond FNV Jong. Ook Sophie Hermans is nieuw in de VVD-fractie. Zij is de dochter van oud-VVD-minister Hermans en was de afgelopen jaren de politiek assistent van premier Rutte. 

Ook in de flink uitgedunde PvdA-fractie komen nieuwe gezichten. Dat van voormalig GroenLinkser Gijs van Dijk bijvoorbeeld. Hij was tot voor kort vice-voorzitter van de FNV. Een ander nieuw PvdA-Kamerlid is Kirsten van den Hul, die zichzelf onafhankelijk verandermanager noemt en columns schreef voor onder meer Trouw en het Algemeen Dagblad.

Oud-partijleider 

De nieuwe Kamerleden van de PVV waren allemaal al actief voor de partij van Geert Wilders. Zo was Vicky Maeijer Europarlementariër. Gidi Markuszower was senator voor de PVV. Hij is lid van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam. 

In 2010 was hij ook kandidaat voor de Tweede Kamer, maar hij trok zich terug toen de AIVD waarschuwde dat hij contacten had met een buitenlandse inlichtingendienst. Dat was volgens bronnen van NRC Handelsblad de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst. 

Bij GroenLinks komt oud-partijleider Bram van Ojik terug. Hij maakte bijna twee jaar geleden plaats voor Jesse Klaver. Die vroeg hem nu zich opnieuw kandidaat te stellen. Het is bijzonder dat een oud-partijleider onder zijn opvolger Kamerlid wordt. 

Alle CDA-Kamerleden van de vorige fractie keren terug. Die wordt nu aangevuld met bijvoorbeeld de Overijsselse melkveehouder Maurits von Martels. Hij is met voorkeursstemmen gekozen.

Opvallende nieuwkomer bij D66 is Jan Paternotte, de leider van de partij in Amsterdam. Hij wordt al jaren genoemd als mogelijk opvolger van landelijk partijleider Alexander Pechtold. 

Forum voor Democratie is helemaal nieuw in de Tweede Kamer. De tweemansfractie bestaat uit twee in het oog springende namen: de EU-kritische opiniemaker Thierry Baudet en advocaat Theo Hiddema, die ook sympathie zegt te hebben voor de PVV. 

STER reclame