GroenLinks, met Lisa Westerveld vierde van links, schuin voor haar Smeulders en Diks vierde van rechts ANP

Twee vrouwen van GroenLinks, Isabelle Diks en Lisa Westerveld, zijn met voorkeurstemmen gekozen in de Tweede Kamer. Daardoor loopt nummer 13 op de kandidatenlijst, Paul Smeulders, zijn Kamerzetel mis. Lijsttrekker Jesse Klaver is een vriend van Smeulders en stemde woensdag niet op zichzelf, maar op hem

Ook demissionair minister Lilianne Ploumen (PvdA) en de Overijsselse melkveehouder Maurits von Martels (CDA) zijn met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer gekozen. Om met voorkeurstemmen gekozen te worden, zijn 17.600 stemmen nodig. Diks kreeg er 25.000, Ploumen 20.000, Von Martels 19.000 en Westerveld 18.000.

De verkiezing van Diks en Westerveld volgt op een voorkeursactie voor vrouwen. Kiezers werden via sociale media aangemoedigd op vrouwen te stemmen die het volgens de peilingen net niet zouden halen. Onlangs berichtte de NOS dat voorkeurstemmen op vrouwen zelden iets opleveren, omdat er meestal op vrouwen wordt gestemd die hoog op de lijst staan en daardoor toch al in de Kamer komen. 

Bij de voorkeursactie bij GroenLinks werd Diks met name aanbevolen, omdat GroenLinks in de Peilingwijzer op 16-18 zetels stond en zij met nummer 19 de eerste vrouw op de lijst was die buiten de boot dreigde te vallen.

Door de verkiezing van Diks dreigde Westerveld als nummer 14 haar zetel in de Tweede Kamer mis te lopen, maar ook zij kwam boven de voorkeursdrempel uit, met 18.000 stemmen. Daar werd Paul Smeulders, wethouder in Helmond en adviseur bij Natuurmonumenten, het slachtoffer van.

Even slikken

Isabellle Diks (51) is wethouder in Leeuwarden en zat in 2008 al eens in de Tweede Kamer.  Lisa Westerveld (35) is raadslid in Nijmegen en woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. Ook was zij voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond.  

Smeulders heeft Diks en Westerveld gefeliciteerd met hun "ontzettend knappe prestatie". Hij zegt dat het voor hemzelf "even slikken" is.  

Vandaag werd duidelijk dat ook Lilianne Ploumen, de nummer 10 op de PvdA-lijst, met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer is gekozen.  Bij het CDA is de nummer 44, Maurits von Martels (55), met voorkeursstemmen gekozen. Hij is melkveehouder en wethouder in Dalfsen (Overijssel) en voerde campagne onder boeren, met de slogan dat hij "meer boerenverstand" in de politiek wilde brengen. 

STER reclame