Rutte (VVD) en Pechtold (D66) tijdens het RTL-debat in Carré
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: VVD passeert de PVV aan kop

Ruim een week voor de verkiezingen is de VVD de grootste partij in de Peilingwijzer geworden. De PVV, die al sinds begin dit jaar zakt in de peilingen, is sinds afgelopen weekeinde nog iets verder gedaald en komt op 21 tot 25 Kamerzetels. De VVD staat nu alleen op kop met 24 tot 28 zetels, zonder zelf significant te stijgen.

Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, daalt de PVV de laatste twee weken vooral erg sterk in de peilingen van Maurice de Hond. "In zijn Peil.nl stond de PVV lange tijd duidelijk hoger dan bij de andere bureaus. En nu is de daling ook groter dan bij anderen."

PVV-leider Wilders ontbrak bij de laatste tv- en radio-debatten, maar bureaus hebben niet onderzocht of zijn afwezigheid een rol speelt in de verminderde steun voor de partij.

CDA en D66 nek-aan-nek

Partijen die de afgelopen weken een significante vooruitgang hebben geboekt, zijn het CDA en de SP. Het CDA boekt onder lijsttrekker Buma een winst van een kleine 2 zetels ten opzichte van de situatie een maand geleden. De christendemocraten staan op 18 tot 20 zetels, net voor D66 met 17 tot 19.

Daar weer achter komt GroenLinks met 15 tot 17. De SP gaat er 1 zetel op vooruit in vergelijking met half februari en komt op 13 tot 15 zetels. Daarmee is de voorsprong op de PvdA (11-13) significant geworden, waar beide partijen elkaar eerst zo’n beetje in evenwicht hielden.

Achter de grotere partijen komt de ChristenUnie op 5 tot 7 zetels en zijn 50Plus en de Partij voor de Dieren nog altijd even groot met 4 tot 6. De SGP scoort 3 tot 5. De nieuwkomers met kans op 1 of meer zetels in de Tweede Kamer zijn Denk en het Forum voor Democratie (beide 0-2). VNL blijft net onder de kiesdeler steken op 0 tot 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl