NOS NieuwsAangepast

PVV'er ging weg na waarschuwing AIVD

PVV-kandidaat Gidi Markuszower heeft zich teruggetrokken omdat de AIVD waarschuwde dat hij een risico vormde voor de integriteit van Nederland. NRC Handelsblad schrijft dat PVV-leider Wilders een brief daarover had ontvangen.

In de NRC erkent Markuszower dat de brief de reden was van zijn vertrek. Er stond onder meer in dat hij betrokken was bij de overdracht van "informatie aan buitenlandse mogendheden".

Contact

In de brief staat ook dat hij dat hij contact had met medewerkers van buitenlandse inlichtingendiensten. De brief geeft geen details over de betreffende landen. In de NRC staat dat bronnen vermoeden "dat het om Israël en de Mossad gaat".

Markuszower noemt de beschuldigingen "zo absurd" dat hij zich er moeilijk tegen kon verdedigen. In het belang van de PVV heeft hij zich daarom van de kandidatenlijst teruggetrokken.

"Ik werd op 24 april door Wilders op ingelicht over de insinuaties", zegt Markuszower in de krant. "Het was mijn beslissing mij terug te trekken. Ik realiseerde me dat dit soort zaken - ook als ze op onwaarheden berusten - de partij veel schade kan toebrengen."

Geseponeerd

Markuszower stond nummer vijf op de lijst. Hij kwam al snel negatief in het nieuws. Het kandidaat-Kamerlid, dat betrokken was bij de Joodse organisatie Likoed Nederland, was bij de viering van het zestigjarige bestaan van de staat Israël in Amsterdam opgepakt wegens het dragen van een vuurwapen.

Markuszower was destijds beveiliger van een organisatie die synagogen en Joodse feesten bewaakt. De zaak werd door justitie geseponeerd.

Het kandidaat-Kamerlid kwam verder in opspraak door zijn pleidooi om kritische Joden levenslang uit de Joodse gemeenschap te verbannen.

Bij zijn vertek liet Markuszower in een verklaring weten zich "niet senang" te voelen om "continu onder een negatief vergrootglas te liggen".

Bewijzen

Markuszower zegt een rechtszaak te overwegen. "Heeft de Staat der Nederlanden wél bewijzen dat mijn acties tegen de belangen van diezelfde Staat ingaan, dan moeten ze tot keiharde vervolging overgaan. Maar zolang de bewijzen daarvoor ontbreken, overweeg ik een laster- of smaadproces, misschien wel met schadevergoeding."

Toch is hij blij dat de ware reden van zijn vetrek nu boven tafel komt. "Ik ben opgelucht dat de waarheid nu naar buiten komt. Nu hangt deze kwestie niet meer als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl