Ton Elias, Fred Teeven en Helma Neppérus (allen VVD)
NOS NieuwsAangepast

Bijna de helft van de Kamerleden neemt afscheid

De Tweede Kamer neemt vanmiddag afscheid van 71 van de 150 leden. De PvdA moet de meeste mensen uitzwaaien. Van de huidige fractie van 35 mensen gaan er maar drie als Kamerlid door.

De PvdA leed een historisch verlies bij de verkiezingen van precies een week geleden. De partij moet 29 zetels inleveren en houdt er negen over. In 2012 haalden de sociaal-democraten onder Diederik Samsom 38 zetels, maar de Kamerleden Kuzu, Öztürk en Monasch verlieten de afgelopen jaren al de fractie.

Onder de PvdA'ers die afscheid nemen is Friezin Lutz Jacobi, die tien jaar geleden in de Kamer kwam. Zij kreeg in 2012 landelijke bekendheid toen zij, na het vertrek van Job Cohen, een gooi deed naar het partijleiderschap.

'Regent'

Ook energiewoordvoerder Jan Vos vertrekt. Hij was ontevreden over de plaats die hem op de PvdA-kandidatenlijst was toebedeeld. Vos was één van de vooraanstaande PvdA'ers die na de verkiezingen van vorige week kritisch waren over de campagne. In een ingezonden stuk in de Volkskrant zei hij dat lijsttrekker Asscher zich had gedragen als een regent uit de negentiende eeuw.

Een andere opvallende vertrekker bij de PvdA is oud-politieman Ahmed Marcouch, die onlangs nog een initiatiefwet indiende om het verbaal lastig vallen van vrouwen strafbaar te maken. Hij stond op nummer dertien van de kandidatenlijst van de PvdA.

Ook bij de VVD zijn veel vertrekkers: 22 in totaal. De partij kwam weliswaar als grootste uit de bus bij de verkiezingen, maar moet toch zeven zetels inleveren. Van de 41 zetels uit 2012 was er al één verloren gegaan, doordat het Kamerlid Houwers zich had afgescheiden. Ook bij de VVD zijn mensen die sowieso al iets anders wilden gaan doen.

Een van de VVD'ers die niet meer terugkomen is oud-staatssecretaris Fred Teeven, die zijn functie neerlegde naar aanleiding van de naar hem genoemde Teevendeal met een drugscrimineel. Teeven sloot die deal toen hij officier van justitie was en kreeg er later, als bewindsman bij Veiligheid en Justitie, weer mee te maken.

Een andere in het oog springende vertrekker bij de VVD is oud-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, die haar functie ook neerlegde vanwege de bonnetjes-affaire en het laatste jaar als 'gewoon' lid in de Kamer zat.

Ook oud-roeister Helma Neppérus komt niet terug. Zij zat bijna tien jaar voor de VVD in de Tweede Kamer en vindt het nu, op haar 65ste, welletjes. "Mijn hele leven heb ik topsport bedreven", zei zij toen ze haar vertrek aankondigde.

Nestor

Bij de SP zwaait nestor Harry van Bommel af. Hij kwam tegelijk met Kees van der Staaij van de SGP in 1998 in de Tweede Kamer. Van der Staaij gaat wel door en mag nu als enige de titel langstzittende Kamerlid voeren. Ook Geert Wilders en Kamervoorzitter Arib zitten sinds 1998 in de Tweede Kamer, maar beiden een paar maanden minder.

Bij de PVV gaat één Kamerlid weg: Reinette Klever. Zij maakte sinds 2012 deel uit van de fractie en voerde het woord over onder meer de gaswinning in Groningen.

  • ANP
    Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel van de SP werd in mei 1998 Kamerlid, hij is één van langstzittende Kamerleden
  • ANP
    Anouchka van Miltenburg werd in januari 2003 Kamerlid voor de VVD. Ze was in de afgelopen kabinetsperiode drie jaar Kamervoorzitter.
  • ANP
    Lutz Jacobi kwam in 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer, in 2012 deed zij mee aan de partijleidersverkiezing
  • ANP
    Sharon Gesthuizen (SP) kwam in november 2006 in de Tweede Kamer. Zij stelde zich in 2015 kandidaat voor het partijvoorzitterschap
  • ANP
    Belastingwoordvoerder Helma Neppérus (VVD) kwam in november 2006 in de Tweede Kamer
  • ANP
    Oud-politieagent Ahmed Marcouch (PvdA) kwam in juni 2010 in de Tweede Kamer. Hij stond op nummer 13 op de kandidatenlijst bij de verkiezingen.

Mogelijk krijgt een aantal Kamerleden vanmiddag een koninklijke onderscheiding. Zo'n onderscheiding gaat in principe naar vertrekkende Kamerleden die langer dan tien jaar in de Tweede Kamer hebben gezeten. Er zijn elf mensen voor wie dat criterium opgaat.

De nieuwe Tweede Kamer wordt vandaag geïnstalleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl