PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer op weg naar de werkkamer van verkenner Schippers ANP

Het is nu glashelder: de PVV komt definitief niet in een nieuw kabinet. Want geen enkele partij met een zetelaantal van betekenis wil met PVV-leider Wilders regeren. 

De partijleiders van de meeste partijen hadden dat voor de Tweede Kamerverkiezingen al duidelijk gemaakt.  Maar vandaag - op formatiedag 7 - is het formeel; de VVD en het CDA willen absoluut niet met PVV-leider Wilders aan tafel en dat zal uiteindelijk ook in het verslag van verkenner Schippers komen te staan.

Blokkade

Schippers had vandaag apart een gesprek met Wilders en hij toonde zich plotseling minder resoluut over samenwerking met zijn aartsrivaal. "Ik wil wel praten", zei de PVV-leider, die het niet meer had over zijn eerdere opmerking dat hij nooit meer met VVD-leider Rutte wilde regeren. "Het meest opvallende is dat Wilders zijn blokkade op samenwerking heeft laten vallen", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Hij zei nog in de campagne dat hij wel met de VVD, maar niet met Rutte wilde samenwerken. Dat geldt nu dus niet meer."

Ondemocratisch

Een handige zet van Wilders, zegt Fresen. "Hij weet namelijk het antwoord van Rutte en CDA-leider Buma, want dat is voor de verkiezingen herhaaldelijk gezegd." De PVV laat anderen de deur dichtslaan. "Daardoor kan Wilders zeggen: de andere partijen sluiten hem en de PVV-kiezers uit en dat is ondemocratisch."

De verkiezingsuitslag heeft overigens de positie van de PVV krachtelozer gemaakt. De partij is niet de grootste partij en heeft 20 zetels, één meer dan het CDA en D66. Fresen ziet dat de positie van Wilders is verzwakt. "Het was veel ingewikkelder geweest als de PVV wel de grootste was geweest of vlak achter de VVD met afstand tot de rest."

Verder

De nieuwe Tweede Kamer komt morgen voor het eerst bijeen en de PVV-Kamerleden komen er in de oppositiebankjes terecht. Verkenner Schippers gaat verder; zij spreekt in de ochtend met de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks in een gezamenlijke bijeenkomst. Ze wil vooral weten of deze partijen met elkaar verder willen.

STER reclame