PVV-leider Wilders onderweg naar Schippers ANP

VVD en CDA hebben nog eens uitgesproken dat ze echt geen coalitie willen met de PVV. Vanochtend ontving verkenner Schippers PVV-leider Wilders. Na afloop van het overleg, dat een kwartier duurde, noemde Wilders het een interessante ochtend met een minder plezierige afloop. 

Volgens Wilders heeft Schippers hem gevraagd of hij bereid was om met VVD-leider Rutte en CDA-voorman Buma te praten over herstel van het vertrouwen. Wilders heeft Schippers verteld dat hij het gesprek graag aangaat. Hij benadrukte nog eens dat de PVV de tweede partij van het land is.

Uitkomst staat vast

Na de ontmoeting tussen Schippers en Wilders hebben de leiders van VVD en CDA de verkenner gezegd dat ze wel bereid zijn tot een gesprek met Wilders, maar dat de uitkomst vaststaat: geen kabinet met die partij.

In een toelichting zei Rutte dat de VVD voor de verkiezingen duidelijk heeft gezegd geen coalitie te willen vormen met Wilders en dat dat niet is veranderd. Rutte benadrukte dat Wilders in 2012 is weggelopen uit de Catshuis-onderhandelingen en hij wees ook op de standpunten van de PVV-leider daarna, over de Koran en de islam. "Wij zien geen mogelijkheid om tot samenwerking te komen. Dit is echt definitief."

CDA en VVD hebben nog steeds geen vertrouwen in de PVV

180 graden

Ook Buma wees erop dat hij voor de verkiezingen heeft gezegd dat hij niet in een kabinet wil gaan zitten met de PVV. Hij zei dat hij niet nu 180 graden gaat draaien. "Als Wilders nu ineens zegt dat hij zo opbouwend is, dan zou ik toch even de beelden van de afgelopen vier jaar bekijken." Buma benadrukte dat het CDA eerder met de PVV heeft geregeerd, en dat hij daaruit de conclusie heeft getrokken dat dat niet werkt. 

Volgens Wilders betekent de opstelling van VVD en CDA dat de PVV-kiezers weer door Rutte en Buma opzij worden gezet. "Dat had eigenlijk niet gemogen en ik denk dat heel veel mensen dat niet zullen snappen."

Wilders: Rutte en Buma zetten de PVV-kiezers opzij

VVD, CDA, D66 en GroenLinks

Morgen zet Schippers haar ontvangsten voort. Ze praat dan voor het eerst met de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks samen. Ze wil bekijken of een coalitie van die vier partijen mogelijk is. GroenLinks-leider Klaver noemde de verschillen tussen VVD en zijn partij gisteren megagroot. 

Het was de bedoeling dat Schippers uiterlijk vandaag haar verslag aan de Tweede Kamer zou uitbrengen, maar ze heeft meer tijd nodig. Ze wil haar verslag nu volgende week dinsdag aanbieden. De Kamer kan er dan een dag later over debatteren.

STER reclame