NOS NieuwsAangepast

Klaver in mail: verplicht om coalitie met VVD te onderzoeken

GroenLinks is het aan zijn kiezers en zijn idealen verplicht om serieus te onderzoeken of een coalitie met de VVD mogelijk is, schrijft partijleider Klaver in een mail aan zijn aanhangers. Tegelijkertijd vraagt hij zich af of een zinvol gesprek over zo'n samenwerking wel mogelijk is.

Klaver is morgen bij verkenner Schippers uitgenodigd om voor het eerst met VVD, CDA en D66 gezamenlijk te praten over de mogelijkheden. "Niet om te onderhandelen, maar om te kijken of er enige ruimte is om tot een zinvol gesprek te komen", schrijft Klaver.

Geen greintje aan af

Hij is zeer benieuwd, maar benadrukt nogmaals de uitgangspunten van GroenLinks. "Uiteraard blijven wij ons inzetten voor onze idealen: het halen van de klimaatdoelen van Parijs, het aanpakken van ongelijkheid en een humaan vluchtelingenbeleid. Daar doen we geen greintje aan af."

Gisteren zei Klaver nog dat de verschillen tussen zijn partij en de VVD "mega-groot" zijn. Hij wil veel liever een centrum-linkse coalitie met het CDA, D66, SP, PvdA en ChristenUnie. In zijn mail erkent Klaver dat zo'n kabinet vooralsnog niet mogelijk is, omdat het CDA nee zegt en de PvdA liever niet wil regeren.

Daarom ligt de mogelijkheid van een "coalitie tussen uitersten" nu op tafel, schrijft hij. "De VVD helemaal rechts en wij op de groenlinkse flank." Klaver wil dat serieus onderzoeken. "Want verandering is ons menens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl