Klaver op weg naar Schippers
NOS NieuwsAangepast

Klaver blijft kritisch na nieuwe gesprekken met Schippers

Formatieverkenner Schippers heeft de hele dag weer gesprekken gevoerd. Ze praatte met de leiders van VVD, CDA D66 en GroenLinks. Schippers lijkt eerst te willen kijken of met deze vier partijen een coalitie kan worden gevormd.

Vooral GroenLinks-leider Klaver toonde zich heel kritisch over zo'n kabinet.

Rutte, die gisteren een voorkeur uitsprak voor een kabinet van VVD, CDA, D66 en een vierde partij, wilde vandaag na zijn gesprek met Schippers weinig zeggen. Volgens hem heeft Schippers "diepgravend doorgevraagd".

Inhoudelijk

Buma, die gisteren pleitte voor een VVD-informateur, zei dat het stadium om over een coalitie te praten wat hem betreft nog niet is aangebroken. Hij heeft Schippers vooral verteld wat hij inhoudelijk het belangrijkst vindt.

Volgens Buma moet het kabinet, van welke samenstelling dan ook, zich buigen over een paar belangrijke opgaven. Hij noemde daarbij immigratie en integratie, de arbeidsmarkt en de positie van middeninkomens.

Overbrugbaar

Pechtold herhaalde zijn voorkeur voor een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Hij benadrukte dat dat een combinatie is van de grootste partij en drie winnaars. Hij denkt dat de inhoudelijke verschillen tussen de vier overbrugbaar zijn.

Klaver zei na zijn gesprek met Schippers nog eens dat de verschillen tussen VVD en GroenLinks heel groot zijn. Volgens hem zal het voor die partijen heel lastig zijn om samen te werken. Hij noemde als pijnpunten de verschillen tussen arm en rijk, klimaatverandering en vluchtelingenbeleid en hij herhaalde dat een coalitie met de VVD niet zijn voorkeur heeft. "Maar ik ben heel benieuwd naar de verkenner en haar verslag."

Klaver: 'het zal een moeilijke missie zijn'

Later vandaag

Mogelijk zal de verkenner later vandaag met haar verslag aan de Tweede Kamer komen. Haagse bronnen noemen ook als optie dat Schippers zal voorstellen de verkenning te verlengen. Mogelijk is er donderdag een debat en wordt daarna een informateur benoemd.

Het debat over de verkiezingsuitslag is het eerste van de Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling. Morgen nemen de vertrekkende Kamerleden afscheid. Donderdag wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl