Mark Rutte (VVD) bij verkenner Edith Schippers
NOS NieuwsAangepast

Schippers overlegt met VVD, CDA, D66, GroenLinks

Verkenner Edith Schippers houdt morgen een tweede ronde van gesprekken met fractievoorzitters. Ze lijkt daarbij als eerste de mogelijkheid te willen onderzoeken van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Want ze praat morgen achtereenvolgens met de leiders van die partijen, Rutte, Buma, Pechtold en Klaver.

Vandaag heeft Schippers in haar rol van verkenner alle dertien fractievoorzitters ontvangen. De adviezen waren niet eensluidend, maar velen noemden in elk geval de VVD als deelnemer aan het nieuwe kabinet. De VVD is met afstand de grootste partij. VVD-leider Rutte sprak zelf zijn voorkeur uit voor een coalitie van VVD, CDA, D66 en een nog te vinden vierde partij. CDA-voorman Buma pleitte voor een informateur van de VVD en wilde er niet op vooruitlopen uit welke partijen het kabinet moet bestaan, al ziet hij niets in een christelijk-progressieve coalitie.

GroenLinks-voorman Klaver pleitte juist voor die laatste variant. D66-leider Pechtold sprak een voorkeur uit voor een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat zijn dus precies de vier partijen waarmee Schippers morgen verder overlegt. De vier hebben samen een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

Het is de bedoeling dat Schippers uiterlijk woensdag een eerste verslag uitbrengt en dat de Kamer donderdag een debat houdt. Het is de tweede keer dat de fractievoorzitters niet eerst het staatshoofd adviseren, maar hun voorkeuren overbrengen aan een verkenner. Sinds de vorige formatie heeft de Tweede Kamer de regie van de formatie in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl