VVD-leider Rutte op weg naar verkenner Schippers
NOS NieuwsAangepast

Formatie dag 6: VVD, CDA, D66 en GroenLinks praten samen verder

Aan het einde van deze zesde formatiedag is duidelijk geworden dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks donderdag samen verder gaan praten. Tot dusverre sprak VVD-verkenner Schippers de partijleiders ieder afzonderlijk. Nu wil ze verder onderzoeken of met deze vier partijen een coalitie kan worden gevormd. Dit ondanks de kritische houding van GroenLinks-leider Klaver.

Klaver zei na afloop van zijn gesprek met Schippers vandaag nog eens dat volgens hem de verschillen tussen VVD en GroenLinks "megagroot" zijn en dat een coalitie met VVD niet zijn voorkeur geniet.

Tegelijkertijd benadrukte hij dat hij de verkennende gesprekken wel "heel serieus" neemt. "Uiteindelijk voer je campagne om ervoor te zorgen dat je je idealen in de praktijk kunt brengen. Dat gaat een stuk makkelijker als je in het kabinet zit."

Klaver: 'het zal een moeilijke missie zijn'

Voor GroenLinks zitten de pijnpunten in de verschillen tussen arm en rijk, de aanpak van klimaatverandering en het vluchtelingenbeleid. Klaver denkt dat het nog alle kanten op kan, maar na zijn gesprek met Schippers kon hij niet zeggen of de verschillen kleiner zijn geworden.

Politieke spelletjes

NOS-verslaggever Ron Fresen denkt dat Klaver het hard gaat spelen. "Veel water bij de wijn gaat er niet van hem komen", voorspelt hij. Volgens Fresen moet er nu goed gekeken worden of er daadwerkelijk een politieke wil is bij VVD, CDA, D66 en GroenLinks om te gaan onderhandelen, "want niemand zit te wachten op politieke spelletjes".

VVD-leider Rutte liet er vandaag nog niet veel over los. "De verkenner graaft en wil zo ver mogelijk de diepte in", zei hij. Ook Sybrand Buma van het CDA hield zijn lippen op elkaar: "Dit is niet het stadium om definitief over een coalitie te praten."

D66-leider Pechtold herhaalde nog eens dat hij enthousiast is over een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. "Ik zie oplossingen, maar het is abstract", zei hij.

PVV

Morgen ontvangt Schippers PVV-leider Wilders. Hij kreeg na Schippers' eerste inventarisatierondje aanvankelijk geen uitnodiging voor een volgend gesprek.

Ook Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol van de VVD is donderdag uitgenodigd. Bijna alle partijen streven naar een kabinet dat een meerderheid heeft in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Omdat de huidige regering die in de Eerste Kamer niet had, moest het kabinet voortdurend steun zoeken bij oppositiepartijen.

Meer tijd

Schippers wil meer tijd om haar verkenningsopdracht uit te voeren, liet zij aan het einde van de dag weten aan Tweede Kamervoorzitter Arib. Ze denkt aan een extra week genoeg te hebben en wil haar verslag volgende week dinsdag aanbieden. De Tweede Kamer kan er dan een dag later over debatteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl