De Turkse president Erdogan bij een eerdere toespraak AFP

De Turkse president Erdogan heeft nu ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel "nazi-methoden" verweten. Lokale autoriteiten in Duitsland hebben de Turkse regering verboden om campagne te voeren voor het grondwetsreferendum van 16 april. In Nederland worden dergelijke bijeenkomsten ook verboden.

Erdogan verweet Duitsland eerder al "nazi-praktijken" toe te passen, maar dat was toen niet specifiek op Merkel gericht. Over de uitlatingen zei de bondskanselier toen dat ze onaanvaardbaar zijn.

Europa

In een toespraak zei Erdogan vandaag dat Merkel nazi-methoden toepast bij Turkse medeburgers in Duitsland en Turkse ministers. In de rede haalde hij ook nog eens uit naar Europa. Daar kunnen volgens Erdogan "de gaskamers en kampen'' weer een thema worden. "Maar dat durven ze niet'', voegde hij eraan toe. Wie hij met "ze'' bedoelde, is niet duidelijk.

Julia Klöckner, vice-voorzitter van de CDU, reageert geschokt op de uitspraak van Erdogan, meldt het Duitse persbureau DPA. "Is Erdogan überhaupt nog wel goed bij zijn hoofd?", vraagt ze zich af.  

Nederland

Ook Nederland ligt in de clinch met Ankara. De Turkse president noemde Nederland nazistisch en fascistisch. Hij zei dat naar aanleiding van de uitzetting van de Turkse minister Kaya van Familiezaken. Zij wilde in Rotterdam campagne komen voeren voor een referendum dat president Erdogan meer macht moet geven. Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu was niet welkom in Nederland.

De uitspraken van Erdogan volgen op een interview dat zijn woordvoerder vanmorgen gaf aan CNN Türk. In dat interview kondigde hij aan dat Turkije opnieuw ministers naar Duitsland wil sturen.

STER reclame