NOS NieuwsAangepast

Erdogan: winnaar Rutte heeft ons als vriend verloren

Erdogan reageert op de verkiezingswinst van Rutte

In de aanhoudende stroom van verwijten en beschuldigingen vanuit Turkije in de richting van Nederland en de Europese Unie heeft president Erdogan zich persoonlijk tot premier Rutte gewend. Op de dag na de VVD-verkiezingszege zei Erdogan in een zaal vol aanhangers in de stad Sakarya: "Hé Rutte, jouw partij is dan weliswaar de grootste geworden, maar je hebt Turkije als vriend verloren".

De president dreigde ook de vluchtelingendeal met de EU op te zeggen, omdat Nederland en andere landen onwelwillend staan tegenover bezoeken van Turkse ministers die campagne willen voeren voor Erdogan.

Afspraken

De afspraken met Ankara over vluchtelingen zijn nu bijna een jaar oud. Daarin is vastgelegd dat de Turkse regering - merendeels Syrische - vluchtelingen opvangt en degenen die in Griekenland bivakkeren, in Turkije toelaat. In ruil daarvoor beloofde Brussel de Turken visumvrij reizen naar Europa en miljarden euro's financiële steun.

De vluchtelingendeal zorgde er, samen met de afgrendeling van de grenzen in de Balkan, voor dat de toestroom van asielzoekers via Zuidoost-Europa opdroogde.

Maar Erdogan dreigt nu van de afspraken terug te komen: "Jullie weerhouden mijn minister ervan om Nederland binnen te komen, en dan verwachten jullie van ons dat we vluchtelingen binnenlaten? Daar kan geen sprake van zijn", zei hij met nadruk. "Vergeet het maar", voegde hij er nog aan toe.

Transparant

De Duitse bondskanselier Merkel heeft telefonisch overleg gevoerd met president Hollande van Frankrijk over de diplomatieke crisis met Turkije. De twee spraken af optredens van Turkse politici in hun landen toe te staan, zolang de bezoeken helder en op tijd worden aangekondigd en iedereen zich aan de regels houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl