NOS NieuwsAangepast

Rutte: Erdogan met het uur hysterischer

Rutte: Erdogan met het uur hysterischer

De Turkse verwijzing naar de massamoord in Srebrenica in de diplomatieke rel met Nederland is "walgelijke geschiedvervalsing". Dat heeft premier Rutte gezegd in een reactie op de uitlatingen van de Turkse president Erdogan.

Erdogan zei op een persconferentie dat Nederland in 1995 een slachting heeft aangericht in Bosnië. "We kennen ze van de slachting van Srebrenica. We kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8000 Bosniërs afmaakten."

De duizenden jongens en mannen in de moslimenclave werden vermoord door de Bosnische Serviërs. Nederlandse blauwhelmen hadden als taak de enclave te beschermen, maar wisten niet te voorkomen dat de moslims werden afgevoerd en vermoord.

Hysterischer

"De toon wordt steeds hysterischer", aldus Rutte in gesprek met RTL Z. De Turkse president "blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel".

Rutte ontkent met klem dat er een vooropgezet scenario zou zijn geweest, zoals NRC-columnist Tom Jan Meeus vandaag suggereerde. "Sterker nog, op zaterdagochtend om kwart voor tien is er door de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken, op instructie van Bert Koenders, Lodewijk Asscher en mij, nog een voorstel gedaan aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken om het logistieke probleem rond zijn bezoek op te lossen. Dat was een constructief voorstel. Vervolgens verschijnt hij op CNN en kondigt af dat er mogelijk sancties tegen Nederland volgen."

De premier herhaalde dat er gesprekken gaande waren over een bijeenkomst op het Turkse consulaat, de ambassade of de residentie van de consul. "Uiteindelijk waren de gesprekken over de logistiek daarvan heel erg moeizaam. Die braken af toen hij ons met sancties dreigde en wij zeiden: we gaan niet onder chantage verder praten."

Rutte zegt verder dat de samenwerking met de Turken op allerlei terreinen tot nu toe gewoon doorgaat. Ook de vluchtelingendeal met de Turken staat. "Het is ook in het belang van Turkije dat die samenwerking gewoon doorgaat", benadrukt de premier.

Minister Hennis van Defensie zei vanmorgen bij BNR dat Nederland en Turkije bondgenoten blijven. "Als Turkije erom vraagt, kan het land nog steeds rekenen op militaire steun van Nederland", aldus Hennis"We zijn allebei lid van hetzelfde bondgenootschap, de NAVO, en dat betekent ook dat we militaire bondgenoten zijn."

Over de uitspraken van Erdogan twitterde de minister van Defensie: "Wat een wanvertoning".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl