Gevechten breken uit om het voedsel
NOS NieuwsAangepast

'Het is ieder voor zich in de verdroogde Hoorn van Afrika'

Ernstige droogte bedreigt meer dan tien miljoen levens in de Hoorn van Afrika. De Verenigde Naties waarschuwden onlangs voor ernstige hongersnood. Hulporganisaties zijn een giro555-actie begonnen. In Somaliland is de afgelopen drie jaar meer dan 80 procent van de veestapel doodgegaan, zelfs in het vruchtbaarste gedeelte van het land.

Het westen van Somaliland stroomt nu vol met klimaatvluchtelingen uit andere delen van het land waar het zo ontzettend droog is dat overleven daar niet meer mogelijk is. Maar ook in het westen is niet genoeg voedsel voor iedereen. Buitenlandse voedselhulp wordt daarom steeds belangrijker.

Het is een complete chaos, iedereen pakt wat hij pakken kan.

Correspondent Bram Vermeulen

NOS-correspondent Bram Vermeulen is in een klein dorpje waar voor de eerste keer een vrachtwagen van een Duitse hulporganisatie hulpgoederen komt brengen. Het is genoeg voor 450 vluchtelingen.

Zakken rijst en bloem en potten bakolie staan op een binnenplaats opgesteld. De lokale politie voert een streng deurbeleid en laat alleen klimaatvluchtelingen binnen die van elk levensmiddel een zak of pot mogen uitzoeken. Daar moeten ze het de rest van de maand mee doen.

Droogte en honger bedreigen Somaliland

Maar al snel loopt het uit de hand. De toegestroomde Somalilanders weten dat dit lang niet genoeg is voor iedereen en bestormen de distributieplaats.

De lokale politie probeert de orde te handhaven door iedereen met lange boomtakken uit elkaar te slaan, maar het mag niet baten. "Het is een complete chaos, iedereen pakt wat hij pakken kan", zegt Vermeulen.

 • Bram Vermeulen / NOS
  Bewakers voeren een strikt deurbeleid
 • Bram Vermeulen / NOS
  De hulpgoederen worden klaargezet
 • Bram Vermeulen / NOS
  Er is voor 450 mensen bloem, rijst en bakolie
 • Bram Vermeulen / NOS
  Met dit voedsel moeten ze een maand doen
 • Bram Vermeulen / NOS
  De distributie loopt uit op chaos en gevechten
 • Bram Vermeulen / NOS
  Veel mensen zijn gevlucht naar het westen van Somaliland
 • Bram Vermeulen / NOS
  80 procent van het vee is door droogte doodgegaan

'Ieder voor zich'

Ook de lokale bevolking probeert een deel van het voedsel te pakken te krijgen. "Het is niet zoals het bedoeld is, maar de nood is hoog. Niet alleen voor de vluchtelingen, maar ook voor de mensen hier. Het beetje hulp dat er is, is te weinig voor de mensen die het nodig hebben", concludeert Vermeulen.

"In de verdroogde Hoorn van Afrika is het nu vechten om het voedsel, ieder voor zich."

Humanitaire crisis

Niet alleen in Somaliland is de situatie nijpend. Ook in Jemen, Zuid-Sudan, Somalië en het noordoosten van Nigeria worden miljoenen mensen bedreigd met de hongerdood.

Volgens de VN staat de wereld aan de rand van de grootste humanitaire crisis sinds 1945. Meer dan 20 miljoen mensen dreigen om te komen van de honger.

Somaliland is op deze kaart donkergroen, het lichtgroene gebied is omstreden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl