Mensen moeten soms uren lopen om aan water te komen
NOS Nieuws

Verkiezingen zitten actie Giro555 in de weg

  • Petra Steenhoff

    Redacteur online

  • Petra Steenhoff

    Redacteur online

"Sorry, maar dit past er nu even niet tussen", kreeg Ruud Huurman van de samenwerkende hulporganisaties Giro555 de afgelopen week regelmatig te horen. De media waren druk met de verkiezingen en voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika was even geen tijd en aandacht.

"Logisch', vindt Huurman, "we snappen dat het de afgelopen tijd vooral over politiek ging, maar we konden de actie toch moeilijk uitstellen tot na de verkiezingen als er 20 miljoen mensen in Afrika aan ernstige ondervoeding lijden." Daarom werd Giro555 op 6 maart toch opengesteld om geld in te zamelen voor de bestrijding van de dreigende hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Sudan.

Noodpotten leeg

"De noodpotten die hulporganisaties hebben voor onvoorziene situaties zijn nu bijna leeg, dus er moest iets gebeuren", zegt Huurman. "Natuurlijk lopen er ook aanvragen voor geld bij donorlanden, maar die geven vaak laat en weinig."

Een gift vragen aan het publiek werkt vaak sneller en beter. Binnen vijf dagen stond de teller al op ruim 5 miljoen euro, mede dankzij een bijdrage van 2 miljoen euro van minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking.

En er wordt gul gegeven. "Vanaf de eerste dag van de actie waren de inkomsten vergelijkbaar met de inzamelingsacties van aardbevingen en orkanen. Dit zijn de rampen waar mensen makkelijk geld voor geven, omdat het heel zichtbaar is wat er is aangericht. Dat is met iets als honger al veel lastiger."

Bij een inzamelingsactie om honger in Afrika te bestrijden denken veel mensen terug aan die ene grote actie in 1985. Met het 16 uur durende benefietconcert Live Aid werd een opbrengst van meer dan 150 miljoen pond opgehaald, veel en veel meer dan de ongeveer 1 miljoen pond waarop gerekend was.

Droogte

"Sommige mensen vragen zich dan ook af of het wel geholpen heeft want er is nu wéér honger in Afrika", zegt Huurman, "maar dat is alweer ruim dertig jaar geleden. Met een groot deel van het continent gaat het nu veel beter dan in de jaren 80."

De huidige hongersnood wordt volgens hem veroorzaakt door een samenloop van verschillende factoren; klimaatverandering (die grote droogte veroorzaakt), oorlog en armoede.

Er komt een actieweek met mogelijk ook een grote televisie-actie.

Ruud Huurman van Giro555

Kiezen én delen

Hoewel de verkiezingen de inzameling voor Giro555 dus behoorlijk in de weg zaten, waren er ook lijsttrekkers die zich er juist voor inzetten. Zo riepen Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Henk Krol (50Plus) mensen in een YouTube-filmpje op om geld te geven.

En de samenwerkende hulporganisaties doen mensen vandaag de suggestie om hun bezoek aan de stembus te combineren met een gift aan Giro555. "Zo kunt u vandaag, heel on-Nederlands kiezen én delen", is te lezen op de website van Giro555.

Onzichtbaar

Toch is de actie Help Slachtoffers Hongersnood tot nu toe nog niet erg zichtbaar, maar daar wordt volgens Huurman achter de schermen hard aan gewerkt.

"We zijn nu op heel grote schaal acties aan het voorbereiden in het hele land. Ergens in de aankomende dagen hopen we een actieweek te kunnen aankondigen met mogelijk ook een grote televisie-actie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl