President Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Turkse ministers stappen naar Europees mensenrechtenhof

De twee Turkse ministers die dit weekend niet mochten spreken in Nederland stappen naar het Europese Hof voor de rechten van de mens. Dat maakte president Erdogan bekend in een televisie-interview na een vergadering van zijn kabinet. Hij voegde er overigens aan toe dat hij niet gelooft dat zijn ministers Cavusoglu en Kaya gelijk krijgen van de Europese rechters.

Over sancties tegen Nederland zei Erdogan het volgende: "We voeren elke diplomatieke sanctie door die we tot onze beschikking hebben." Over economische sancties zei Erdogan niets.

Spion

In het televisie-interview kreeg ook Duitsland ervan langs. De Duits-Turkse journalist Deniz Yücel die in Turkije vastzit noemde Erdogan een spion en een terrorist. Verder zei hij dat Duitsland het terrorisme steunt "zonder mededogen". Hij verweet Angela Merkel dat ze de kant van Nederland heeft gekozen.

Erdogan zei niets over de gevolgen van het conflict met Nederland voor de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije. Door die deal is de vluchtelingenstroom naar Europa via Turkije sterk teruggelopen.

Minister Koenders is niet erg onder de indruk van de Turkse maatregel om de rechter in te schakelen. "De gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat open voor Turkije. Mocht de klacht ontvankelijk worden verklaard zien we de zaak met vertrouwen tegemoet. Overigens staat Turkije zo goed als bovenaan de ranglijst als het gaat om veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl