Mark Rutte op de persconferentie op de Erasmus Universiteit
NOS NieuwsAangepast

Rutte: Turkije wilde verkiezingen niet beïnvloeden

Premier Mark Rutte denkt niet dat Turkije de Nederlandse verkiezingen probeerde te beïnvloeden door ministers naar Nederland te sturen. Dat zei hij op een persconferentie op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar veel buitenlandse pers op af was gekomen. Hij zei niet wat het motief van Turkije volgens hem dan wel was. Rutte benadrukte dat het kabinet op dezelfde manier had gehandeld als er geen verkiezingen waren.

Rutte, die voor de persconferentie was aangekondigd als lijsttrekker van de VVD, zei dat hij dit weekend optrad als premier. De diplomatieke rel met Turkije moet volgens hem los gezien worden van de campagnetijd. Hij herhaalde dat hij zich niet onder druk laat zetten door Turkije, dat zaterdag dreigde met politieke en economische sancties. Ook zei hij dat Turkse Nederlanders bij Nederland horen en niet bij Turkije.

Rutte liet weten dat hij blij was met de oproep van de Europese Unie aan die de Turkse regering om de toon te matigen. Hij zei verder dat hij zich gesteund voelt door EU-lidstaten als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

'Verkeerd signaal'

De VVD-leider ging ook in op de verkiezingen van woensdag. Hij zei dat de kans nog steeds levensgroot aanwezig is dat de PVV van Geert Wilders de grootste partij wordt. Dat zou volgens Rutte een verkeerd signaal afgeven naar de rest van de wereld.

Hij omschreef de aankomende verkiezingen in eigen land als de kwartfinales in de Europese strijd tegen het populisme. Rutte noemde de presidentsverkiezingen in Frankrijk, in april en mei, de halve finales en de Duitse Bondsdagverkiezingen, in september, de finale.

"We moeten niet naïef zijn en niet te veel vertrouwen op peilingen", zei hij. "Het is belangrijk dat we niet dezelfde fout maken als bij het brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen. We moeten de verkeerde vorm van populisme die zich momenteel verspreidt, tegenhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl