Aangepast

Rutte vreest voor Trump- en brexit-scenario met Wilders

VVD-lijsttrekker Mark Rutte speelde vanavond opnieuw in op angst voor de PVV van Geert Wilders. Hij waarschuwde dat Nederlanders zich niet in slaap moeten laten sussen.

"Ik herinner me Brexit. Ik ging slapen en het beeld was: dat gaat niet gebeuren. En om zes uur waren ze eruit. Hetzelfde met Trump." Op de vraag of hij daar aanstaande woensdag ook bang voor is antwoordde Rutte: "Zeker!"

'We moeten ons niet in slaap laten sussen'

Kiezers

De VVD-lijsttrekker kreeg ook vragen van drie kiezers. Zoals van Abid Boutkabout. Hij kreeg drie jaar lang les van Rutte en leerde dat dat iedereen in de eerste plaats Nederlander was en mee kon doen. Boutkabout verbaasde zich vervolgens over de 'pleur op naar eigen land' uitspraken. "Wie moet ik nou geloven, leraar Mark of premier Rutte?"

Rutte antwoordde dat hij nooit iemand uitsluit op basis van geloof of afkomst. De woorden 'pleur op' waren volgens de premier net zo goed van toepassing op Nederlanders die een voorlichtingsavond over asielzoekers verstoren of jongeren die op oudejaarsavond vier politiemannen in elkaar slaan.

Toch bleek Boutkabout niet overtuigd. "U bent de afgelopen jaren niet voldoende de premier van alle Nederlanders geweest. Dat mis ik."

Rutte in debat over zijn 'pleur op'-uitspraken

Derde termijn

Via een filmpje uit 2013 kreeg Rutte van partijgenoot Frits Bolkestein voorgelegd dat hij beter kan afzien van een derde termijn. Maar daar wilde de premier niets van weten. "Ik heb de energie, ik heb de ideeën."

"Je ziet hier iemand zitten met behoorlijk wat krassen in het gezicht. Het is allemaal niet perfect gegaan. Maar de belangrijkste twee beloftes, namelijk: we gaan dit land uit de crisis halen. En toen die vluchtelingencrisis uitbrak: we gaan die asielstroom naar beneden brengen. Die zijn allebei geleverd."

Tot slot, moest ook de VVD-lijsttrekker voorspellen hoeveel zetels hij zou halen. Rutte schatte dat in op tussen de 35 en 40 zetels, heel wat optimistischer dan de 25 die de Peilingwijzer op dit moment voorspelt.

Een samenvatting van het gesprek met VVD-lijsttrekker Mark Rutte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl