In beeld: diplomatieke rel loopt uit de hand

time icon Aangepast
ANP

In Rotterdam wordt de schade opgemaakt, de dag na de rellen in de stad. In de buurt van het consulaat waar de Turkse minister van familiezaken werd tegengehouden door de politie is het inmiddels weer rustig. De demonstranten zijn weg. En de mobiele eenheid die uit het hele land was opgeroepen, is ook vertrokken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rotterdam ruimt op na nachtelijk protest

De diplomatieke onenigheid tussen Nederland en Turkije kwam gisteravond laat en vannacht tot een voorlopig hoogtepunt. De Turkse minister Kaya van Familiezaken werd aangemerkt als ongewenst vreemdeling en onder politiebegeleiding naar Duitsland gebracht. Daar heeft ze het vliegtuig naar Turkije genomen. De minister wilde een toespraak houden in het Turkse consulaat, maar dat mocht niet van de Nederlandse autoriteiten.

1/6 Het konvooi van minister Kaya wordt tegengehouden door de politie ANP
2/6 Minister Kaya in discussie met de politie die haar om haar papieren vraagt NOS
3/6 Minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken verlaat de omgeving van het Turkse consulaat ANP
4/6 Het konvooi van minister Kaya op weg naar Duitsland Persbureau Heitink
5/6 Het konvooi van minister Kaya op weg naar Duitsland DINGEMAN J. RIJKEN / NOS OOGGETUIGE
6/6 Minister Kaya komt aan op het vliegveld van Istanbul Hollandse Hoogte | Anadolu

Het wegsturen leidde tot woedende reacties van Turkse Nederlanders. Ze bekogelden de politie. Die dreef de honderden demonstranten uiteen met waterkanonnen.

1/6 Demonstranten bij het Turkse consulaat in Rotterdam Reuters
2/6 Agenten en demonstranten raakten slaags Reuters
3/6 Agenten en demonstranten raakten slaags Reuters
4/6 Agenten en demonstranten raakten slaags Reuters
5/6 De politie zette waterkanonnen in om de demonstranten uiteen te drijven Hollandse Hoogte | Anadolu
6/6 EPA

Ook op andere plekken was spanning duidelijk voelbaar. Bij het Nederlandse consulaat in Istanbul werd gisteravond en ook vandaag gedemonstreerd; in Ankara blokkeren politievoertuigen de weg naar de Nederlandse ambassade. Maar ook in het Duitse Düsseldorf kwamen Turks-Duitse demonstranten naar het consulaat om hun onvrede te uiten. 

1/6 Demonstranten bij het Nederlandse consulaat in Istanbul vandaag Reuters
2/6 Politie bij de Nederlandse ambassade in Istanbul Reuters
3/6 De weg richting de Nederlandse ambassade in Ankara wordt geblokkeerd door politievoertuigen Hollandse Hoogte | Anadolu
4/6 Demonstranten bij de Nederlandse ambassade in Ankara gisteravond EPA
5/6 Demonstranten bij de Nederlandse ambassade in Ankara gisteravond EPA
6/6 Demonstranten bij de Nederlandse ambassade in Istanbul gisteravond AFP

Op het Nederlandse consulaat in Istanbul wapperde enige tijd de Turkse vlag. Hoe lang de Turkse vlag er heeft gehangen, is niet duidelijk. Buiten, voor het consulaat wordt gedemonstreerd. Volgens persbureau AFP is de Nederlandse vlag vanmorgen door een man naar beneden gehaald en vervangen door de Turkse. Daarbij riep hij vanaf het dak naar beneden 

Op het Nederlandse consulaat in Istanbul hangt enige tijd de Turkse vlag. Volgens AFP werd de Nederlandse vlag door een man naar beneden gehaald en vervangen Reuters

De Turkse minister Kaya heeft zich op een persconferentie in Turkije beklaagd over de manier waarop ze is behandeld in Nederland. Ze zegt dat Nederland haar van haar fundamentele rechten heeft beroofd en dat ze naar Duitsland gedeporteerd werd, zonder dat ze de kans kreeg landgenoten te ontmoeten. Het optreden van de Rotterdamse politie beschreef ze als grof en ruw. 

Minister Kaya tijdens een persconferentie vandaag EPA

Ook de Turkse president Erdogan haalde in een toespraak opnieuw hard uit naar Nederland. Hij zei dat Nederland "de prijs zal betalen" voor het beschadigen van de Turks-Nederlandse relatie. Wat hij met die prijs bedoelt, is onduidelijk. Tijdens de toespraak verweet Erdogan de Nederlandse autoriteiten opnieuw nazi-praktijken en noemde hij Nederland fascistisch.  

STER Reclame