De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister Cavusoglu eist op z'n minst excuses van Nederland

De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken eist excuses voor het optreden van de Nederlandse autoriteiten gisteren. Hij dreigt met verdere maatregelen, zelfs als die excuses worden gemaakt, meldt het Britse persbureau Reuters. Overigens hebben premier Rutte en minister Koenders al laten weten dat die excuses er niet komen.

Cavusoglu vroeg zich ook af of Europa "de fascistische handelingen van Nederland" gaat veroordelen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken deed zijn uitspraken in de Franse plaats Metz, waar hij enkele honderden Turken toespreekt. In zijn toespraak noemde hij Nederland "de hoofdstad van het fascisme".

Geschonden

Vanochtend zei de premier Yildirim van Turkije ook al dat er harde sancties volgen tegen Nederland. Hij reageerde op de uitzetting van minister Kaya uit Nederland, waarmee volgens hem haar diplomatieke onschendbaarheid is geschonden.

Turkije heeft al diplomatieke sancties ingesteld: zo is de Nederlandse ambassadeur in Turkije gevraagd om voorlopig niet terug te keren naar Ankara en zijn Nederlandse diplomatieke posten gesloten.

De Turkse premier Yildirim

Yildirim zegt dat Nederland met gelijke munt zal worden terugbetaald. Hij zegt dat er ondubbelzinnig is geprotesteerd tegen de gang van zaken en hij noemt het Nederlandse gedrag onaanvaardbaar. "Onze zogenaamde Europese vrienden die hun mond vol hebben van democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten zijn door de mand gevallen", staat in zijn verklaring. Door zulke gebeurtenissen wordt duidelijk wie "ware vrienden" zijn, volgens Yildirim.

De premier vroeg de Turkse Nederlanders kalm te blijven en zich waardig te gedragen. Het beste antwoord is te gaan stemmen bij het referendum van 16 april over de uitbreiding van de macht van president Erdogan, vindt de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl