Minister Cavusoglu
NOS NieuwsAangepast

Cavusoglu wordt hier 'niet in de boeien geslagen' maar hij is ongewenst

Nederland zal op geen enkele manier medewerking verlenen aan een bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu. Minister Koenders heeft met hem gebeld om nogmaals te vertellen dat het ongewenst is dat hij hiernaartoe komt.

Cavusoglu wil zaterdag naar Nederland vliegen om hier campagne te voeren voor het referendum, dat president Erdogan meer macht moet geven. Koenders heeft hem gezegd dat ons land op geen enkele manier zo'n bezoek zal faciliteren. Hij wil Cavusoglu ook niet ontmoeten.

Premier Rutte zei in Brussel, waar hij is voor een Europese top, dat dit het zwaarste middel is dat Nederland in kan zetten. "We gaan geen minister van een NAVO-bondgenoot op Schiphol in de boeien slaan."

Het is zeer ongebruikelijk dat Nederland zo handelt bij een bezoek van een bondgenoot. Normaal gesproken krijgt de minister ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een auto met chauffeur en een escorte van motoragenten. Dat zal er nu allemaal niet zijn.

Rutte ging ook nog in op de mogelijkheid dat Cavusoglu vanaf het balkon van de Turkse ambassade of een consulaat een toespraak wil houden, zoals de Turkse minister dinsdag deed in Hamburg. Omdat ambassadeterreinen diplomatiek onschendbaar zijn kan Nederland daar weinig tegen doen. Rutte zei dat het kabinet dan zal voorkomen dat er mensen voor de ambassade komen staan.

Rutte: 'Dit is het zwaarste wat we kunnen doen'

Tot nu toe konden de Turken geen locatie vinden voor de campagne-bijeenkomsten, omdat de uitbaters zich steeds terugtrokken. Koenders wijst erop dat de bijeenkomsten in Rotterdam en Hengelo waarschijnlijk sowieso verboden zouden zijn, omdat de openbare orde en veiligheid gevaar zouden lopen. "Het ligt in de rede dat dit ook voor eventuele andere optredens geldt", staat in de verklaring.

In Hengelo wilde de Turkse minister van Familiezaken morgen een bijeenkomst bezoeken. Cavusoglu was van plan in Rotterdam een bijeenkomst bij te wonen.

Vandaag zei Cavusoglu dat hij ondanks de Nederlandse bezwaren vastberaden is om hierheen te komen en Turkse Nederlanders toe te spreken. De Nederlandse tak van de AK-partij zei vandaag dat wordt gezocht naar een alternatieve locatie, buiten Rotterdam.

"We leven in een vrij land", zegt Koenders. "Onze kernwaarden maken dat iedereen vrij is om eigen keuzes te maken en bijeen te komen. Wel vinden we het bezoek van een lid van de regering van Turkije aan ons land om politieke campagne te voeren onwenselijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl