CDA-lijsttrekker Buma (l) en PvdA-lijsttrekker Asscher (r) tijdens de politieke spelletjesavond van het NOS Jeugdjournaal. ANP

Oud-PvdA-lijsttrekker Cohen houdt vertrouwen in lijsttrekker Asscher. Volgens hem heeft de PvdA het nu moeilijk in de peilingen omdat de partij de afgelopen vier jaar in de regering heeft gezeten, en nu wordt afgerekend op het kabinetsbeleid. "Ik houd groot vertrouwen in Lodewijk", zei hij bij het radioprogramma De Ochtend op NPO radio 1. 

Cohen: "Hij gaat er maar lekker mee door. En als het nu niet is dan maar over vier jaar." De PvdA staat in de Peilingwijzer op 11 tot 13 zetels, een verlies van rond de 26 zetels.

Buma

Cohen wijst op het succes in de peilingen van CDA-lijsttrekker Buma, die vier jaar geleden ver achter bleef bij de andere grote partijen. In 2012, na deelname aan het kabinet Rutte-I, haalde het CDA maar 13 zetels. 

"Moet je nu eens kijken. Buma heeft nu die last niet van een kabinet waaraan hij heeft meegedaan. Hij kan andere dingen roepen: wat zij hebben gedaan vind ik niet goed, wat zij niet hebben gedaan ga ik doen." 

Carrédebat

Cohen vindt dat Asscher het Carré-debat afgelopen zondag niet goed deed. "Kan een keer gebeuren." De oud-partijleider heeft zelf ook geen smetteloze reputatie als het op debatten aankomt.

Asscher werd stevig ondervraagd door RTL-presentator Diana Matroos. "Ik zou weleens willen weten wie dat wel goed had gedaan", zei Cohen daarover. "Als je op deze manier door mevrouw Matroos zo right in your face wordt gemept. Als eerste, zodat je je er nog niet op kon voorbereiden." 

Barcelona

Politiek verslaggever Xander van der Wulp zegt dat het campagneteam van de PvdA de moed nog niet heeft verloren. "Vanmorgen zeiden ze daar 'Barcelona heeft gisteravond ook onverwacht met grote cijfers gewonnen nadat ze eerst op verlies stonden'." 

Campagne-leider Dijksma zei gisteravond bij Pauw en Jinek dat de peilingen er inderdaad slecht uitzien. Maar ze vertrouwt erop dat haar partijgenoten de zwevende kiezers "deur voor deur, straat voor straat" zullen weten te overtuigen. "Ik heb geen toverstokje, maar het maakt echt uit of je links of rechts stemt."

STER reclame