Nieuwsuur
De PvdA in anderhalve minuut

Bij de vorige verkiezingen haalde de Partij van de Arbeid nog 38 zetels en werd daarmee de tweede partij van het land. Samen met de VVD regeerde de PvdA de afgelopen vier jaar. Het is het eerste kabinet dat sinds 1998 de rit helemaal heeft uitgezeten. 

Het kabinet bezuinigde in totaal zo’n 14 miljard euro. Vooral op de bezuinigingen in de zorg kwam veel kritiek. De achterban herkende zich niet meer in de partij. Nog nooit scoorden de eens zo machtige sociaal-democraten zo laag in de peilingen. 

Met Lodewijk Asscher als nieuwe lijsttrekker hoopt de partij een nieuwe weg in te slaan. Hij kiest voor een iets conservatievere koers dan zijn voorganger Diederik Samsom, en pleit hij voor 'progressief patriottisme' dat een einde moet maken aan "oneerlijke" concurrentie van Oost-Europese arbeidsmigranten. Verder: meer vast werk en meer geld voor onderwijs. 

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher stelt zich voor

De eerste keer dat Lodewijk Asscher (42) mocht stemmen, herinnert hij zich nog goed. "Mijn ouders gingen altijd hand en hand naar het stemhokje, het was een soort feestje. Ze legden mij uit dat het bijzonder is dat we leven in een land waar we vrij mogen stemmen over de toekomst."

Hij heeft eigenlijk altijd op de PvdA gestemd. "Tijdens mijn studietijd in Amsterdam heb ik voor de deelraden nog wel eens op iets anders gestemd. Maar voor de gemeenteraad en het land stemde ik altijd PvdA."

Het is mij gelukt, samen met anderen, om het land stabiel te houden.

Lodewijk Asscher

In 2002 kwam de geboren Amsterdammer zelf in de gemeenteraad. Tien jaar later maakte hij de overstap naar de landelijke politiek en is nu dus lijsttrekker van zijn partij. Die leidersrol past hem goed, vindt hij zelf. 

"Ik heb vier jaar lang leiding gegeven in een van de moeilijkste tijden. Met een slechte economie, veel onzekerheid en een instabiele politieke situatie. Het is mij gelukt, samen met anderen, om het land stabiel te houden."

Deze verkiezingen zijn belangrijker dan andere jaren, denkt Asscher. "De wereld om ons heen verandert snel. Trump is gekozen, we hebben een brexit. Ook in Nederland overwegen mensen zo'n keuze. We moeten zorgen dat we de problemen van mensen oplossen in plaats van ze banger of bozer te maken."

De lijsttrekker gokt op 26 zetels voor zijn partij.

3 maart
Hoogtepunten uit gesprek met Asscher

STER reclame