NOS NieuwsAangepast

Zoon van vermoorde halfbroer Kim Jong-un duikt op in video

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De vermoedelijke zoon van de vermoorde Noord-Koreaanse balling Kim Jong-nam is verschenen op een video die online is gezet door een onbekende hulporganisatie. De man stelt zichzelf voor Kim Han-sol uit Noord-Korea. Hij toont zijn paspoort en zegt dat zijn vader onlangs is omgebracht.

Een bron binnen de Zuid-Koreaanse regering, en ook de Zuid-Koreaanse veiligheidsdiensten bevestigen dat de man op de video inderdaad Kim Han-sol is. Zijn vader, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, stierf vorige maand in Maleisië, nadat twee vrouwen hem op de luchthaven van Kuala Lumpur hadden aangevallen met zenuwgas.

Zuid-Korea is ervan overtuigd dat het Noord-Koreaanse regime achter de gifmoord zit. De halfbroers hadden geen contact meer, en Kim Jong-nam heeft eerder openlijk het regime in Pyongyang bekritiseerd.

Gezin Kim herenigd

Kim Han-sol zegt in het filmpje dat hij na de moord op zijn vader nu samen is met zijn moeder en zus. De namen van degenen die hij vervolgens bedankt voor hun bescherming, zijn afgeschermd.

De video staat op de website van Cheollima Civil Defense, een onbekende organisatie die zegt Noord-Koreanen te hulp te schieten als die hun stalinistische vaderland willen ontvluchten of bescherming nodig hebben. De website van Cheollima is pas sinds zaterdag in de lucht.

De organisatie kreeg naar eigen zeggen vorige maand, na de geruchtmakende moord, een verzoek om hulp en bescherming van de familie van Kim Jong-nam. "Er werd snel contact gelegd met de drie familieleden, en ze zijn op een geheim adres ondergebracht", meldt Cheollima op de website.

Vervolgens bedankt de organisatie de regeringen van Nederland, China, de VS en een niet nader genoemd vierde land voor hun hulp bij het wegsluizen van de familie van Kim Jong-nam, vermoedelijk naar een safe house.

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea, Lody Embrechts, krijgt een speciale vermelding in het bericht, met dank voor zijn betrokkenheid en humanitaire respons op de hulpvraag. Wat de diplomaat precies heeft gedaan, blijft onvermeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kennisgenomen van de berichten, maar laat weten geen commentaar te kunnen geven.

Hartaanval

Het Noord-Koreaanse regime spreekt tegen dat Kim Jong-nam is vermoord; volgens Pyongyang is de man aan een hartaanval bezweken. Noord-Korea heeft zware kritiek op de afhandeling van de zaak in Maleisië.

De onenigheid escaleerde gisteren, toen Noord-Korea de Maleisiërs op eigen bodem verbood het land te verlaten. Maleisië volgde al snel met een verbod voor Noord-Koreanen op Maleisisch grondgebied om de grens over te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl