EPA

De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vermoord in opdracht van Noord-Koreaanse overheidsfunctionarissen. Buurland Zuid-Korea beweert dat, op basis van informatie van de veiligheidsdiensten.

Kim Jong-nam werd twee weken geleden vergiftigd met het zenuwgas VX, op het vliegveld van Kuala Lumpur. Acht Noord-Koreanen worden verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Volgens Zuid-Korea zijn zeker zes van hen medewerkers van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en van de geheime dienst.

Noord-Korea ontkende al snel na de dood van Kim Jong-nam er iets mee te maken te hebben. Het zenuwgas werd hem in het gezicht gesmeerd door een Vietnamese vrouw en een Indonesische vrouw. Zij hebben bekend, maar zeggen ook dat ze dachten dat ze betrokken waren bij een grap. Zuid-Korea stelt dat deze vrouwen waren ingehuurd door speciale teams van de Noord-Koreaanse overheid. Ze zouden zijn gerekruteerd in hun thuisland en naar Maleisië overgevlogen om de aanval uit te voeren.

Volgens Noord-Korea is vooral Maleisië verantwoordelijk voor de moord, omdat Kim Jong-nam op het grootste vliegveld van dat land om het leven kwam.

De 46-jarige Kim Jong-nam leefde al jaren in onmin met zijn familie en heeft publiekelijk kritiek geuit op het regime van Noord-Korea.

STER reclame