Op de korrelige beelden is te zien hoe Kim door de aankomsthal loopt en wordt aangesproken door een vrouw
NOS NieuwsAangepast

Maleisische politie: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas

De moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is uitgevoerd met zenuwgas. Dat zegt de Maleisische politie op basis van onderzoek door een laboratorium in Kuala Lumpur.

Op het gezicht van Kim Jong-Nam werden sporen aangetroffen van het zenuwgas VX. Dat gas staat op de lijst van massavernietigingswapens van de Verenigde Naties.

Het is nog onduidelijk hoe de twee vrouwen die de aanslag pleegden het zenuwgas hebben kunnen toedienen, zonder dat ze daar zelf last van hebben gekregen. De twee zijn gearresteerd. De een komt uit Vietnam, de ander uit Indonesië.

Aanhoudingen

Kim Jong-nam werd anderhalve week geleden op het vliegveld van Kuala Lumpur om het leven gebracht. Hij zou van Maleisië naar Macau (dat bij China hoort) vliegen, waar hij woonde. Er waren al vermoedens dat hij is vergiftigd.

Naast de twee vrouwen verdenkt de Maleisische politie ook zeven Noord-Koreanen van betrokkenheid bij de moord op Kim. Een zit er vast, vier zijn vermoedelijk teruggekeerd naar Noord-Korea en twee kunnen alleen met toestemming van Noord-Korea worden gehoord, omdat ze een diplomatiek paspoort hebben.

Noord-Korea houdt Maleisië verantwoordelijk voor de dood van Kim Jong-nam. Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA schreef: "Het meest verantwoordelijk voor zijn dood is de regering van Maleisië."

Slechte relatie

De halfbroers Kim Jong-nam en Kim Jong-un hadden geen goede band. De 46-jarige Kim Jong-nam leefde door onmin met zijn familie al jaren in het buitenland.

In 2001 werd hij op de luchthaven van Tokio gearresteerd toen hij met een vals paspoort Japan probeerde binnen te komen. Hij zei dat hij naar Disneyland in Japan wilde.

Het veroorzaakte een diplomatieke rel waarna Kim Jong-nam uit de gratie van zijn vader Kim Jong-il raakte. Die besloot dat de jongere Kim Jong-un daarom zijn opvolger moest worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl