Minister Gabriel gaf een toelichting op zijn gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu
NOS NieuwsAangepast

Duitse minister sussend, Turkse collega strijdbaar over spanningen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft in Berlijn een naar eigen zeggen hard maar eerlijk onderhoud gehad met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. De twee spraken over de opgelopen spanningen tussen beide landen.

Terwijl Gabriel na afloop de waarde van de wederzijdse relatie benadrukte en zei de problemen respectvol te willen oplossen, liet Cavusoglu zich veel scherper uit over het gesprek. Hij verweet de Duitse politiek en media een vijandige houding ten opzichte van Turkije en zei een islam-vijandige tendens te bespeuren in het land. "Duitsland moet bij zichzelf nagaan of het Turkije als vriend of als vijand ziet."

Journalist

De wederzijdse spanningen liepen de laatste weken hoog op. In Duitsland is breed verzet tegen de aanhouding en gevangenzetting van de Turks-Duitse journalist Deniz Yücel in Turkije. En eind vorig week ontstond er ophef over de komst van Turkse bewindslieden die in Duitsland campagne willen voeren voor machtsuitbreiding van president Erdogan.

Nadat enkele bijeenkomsten met Turkse ministers waren afgezegd, beschuldigde Erdogan de regering in Berlijn van nazi-praktijken. "Vergelijkingen met nazi-Duitsland mogen niet meer herhaald worden", zei Gabriel na zijn gesprek met Cavusoglu. "Wij zijn een van de meest vrije en democratische landen ter wereld".

Spelregels

Over de campagneoptredens heeft Gabriel zijn ambtgenoot gezegd dat Duitsland de vrijheid van meningsuiting respecteert, maar dat Turkije zich aan de spelregels moet houden.

Minister Cavusoglu, die gisteravond met een campagneboodschap de Turks-Duitse gemeenschap in Hamburg toesprak, heeft Gabriel een lijst met namen van Turkse ministers overhandigd die ook toespraken willen houden in Duitsland. Hij zei dat nog niet vaststaat of president Erdogan zelf naar Duitsland komt. Cavusoglu heeft wél al met Gabriel overlegd over waar zo'n eventueel optreden van de president kan worden gehouden.

Op vragen van de pers over de gedetineerde journalist Yücel ging Cavusoglu niet in. Hij noemde de zaak "zuiver een juridische aangelegenheid". Ankara heeft bondskanselier Merkel inmiddels toegezegd dat de Duitse consul de gevangen journalist Yücel in zijn Turkse cel mag bezoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl