
Nieuw inreisverbod VS: zes islamitische landen tijdelijk uitgesloten
De Amerikaanse president Trump heeft een aangepast inreisverbod ondertekend. Dat meldt het Witte Huis. Het inreisverbod moet op 16 maart ingaan.
Reizigers uit zes overwegend islamitische landen krijgen tijdelijk geen nieuw visum meer voor de Verenigde Staten. Mensen die al een visum hebben, mogen het land nog wel in.
Na ingang van het decreet worden reizigers uit Sudan, Syrië, Iran, Libië, Somalië en Jemen negentig dagen geweerd. Ook reizigers uit Irak mochten in de eerdere versie van het inreisverbod de VS niet in, maar zouden dat in de aangepaste versie wel mogen.
Islamitische Staat
Het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken hadden hierop aangedrongen, omdat Irak een belangrijke bondgenoot is van de VS in de strijd tegen Islamitische Staat. De Iraakse regering noemt de aanpassing aan het inreisverbod "een positief signaal" voor de relatie tussen Irak en de VS.
In het decreet noemt de regering Irak "een bijzonder geval". Als reden voor de uitzondering op de andere landen wordt de Iraakse inzet in de strijd tegen IS genoemd. Ook zou Irak adequate maatregelen hebben genomen op het gebied van documentatie voor reizigers en het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten.
De regering van Trump stelt dat het inreisverbod uit de overwegend islamitische landen noodzakelijk is om de VS te beschermen tegen radicaal islamitisch terrorisme. De eerste versie van het verbod werd na veel demonstraties en klachten van onder meer het Amerikaanse bedrijfsleven door rechters ongeldig verklaard.
Opschorting vluchtelingenprogramma
Naast het inreisverbod voor mensen uit de zes landen, zou de regering nu ook het volledige Amerikaanse vluchtelingenprogramma 120 dagen willen opschorten. Vluchtelingen die al zijn toegelaten, worden hiermee niet geweerd. Na de opschorting zou de VS niet meer dan 50.000 vluchtelingen toelaten in 2017.
Waarschijnlijk worden Syrische vluchtelingen ook niet langer anders behandeld dan vluchtelingen uit andere landen. Ook is de verwachting dat er in het aangepaste inreisverbod geen sprake meer is van voorrang voor religieuze minderheden.
Koning Willem-Alexander reikt vaandelopschriften uit op Veteranendag
18 eenheden van de krijgsmacht krijgen de hoge onderscheiding voor hun moedig en beleidvol optreden tijdens hun missie in Afghanistan.
Wekdienst 25/6: Pride van Warschau én Kiev in Polen • Veteranendag in Den Haag
Nieuws, weer, verkeer: met dit overzicht begin je geïnformeerd aan je dag.
'Ook andere rechten in gevaar' na einde landelijk abortusrecht
De uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof gisteren, die veel losmaakt binnen en buiten de VS, toont ook verdeeldheid binnen het hof. Staan meer rechten op de tocht?