Palmyra vandaag
NOS NieuwsAangepast

Kremlin meldt herovering Palmyra door Syrisch leger

Volgens Rusland heeft het Syrische regeringsleger de historische stad Palmyra heroverd op Islamitische Staat. Volgens het Kremlin heeft de Russische luchtmacht de troepen van president Assad aan de overwinning geholpen door hun luchtsteun te geven.

Vandaag meldden Syrische staatsmedia dat de regeringstroepen een offensief op de door IS bezette stad waren begonnen. Volgens lokale activistische media werd Palmyra daarbij zwaar gebombardeerd door Syrische troepen en Russische vliegtuigen.

Het zou de tweede keer zijn dat de Syrische regering met Russische steun de strijders van IS weet te verdrijven uit Palmyra. In maart vorig jaar werd IS er al verjaagd, maar de terreurbeweging kon de stad in december opnieuw innemen.

UNESCO

Toen de stad de eerste keer werd heroverd, bleek dat IS er grote schade had aangericht. Palmyra was een welvarende Romeinse stadstaat en veel van de overgebleven monumenten uit die tijd staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is nog niet bekend hoe groot de schade ruim drie maanden na de herovering door IS is.

Hoewel het grootste deel van de IS-strijders uit Palmyra zou zijn verdreven, is het er nog niet veilig. Volgens het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten ligt de stad vol met landmijnen. Ook zouden er in oostelijke wijken in de stad nog zelfmoordterroristen zijn.

Vredesoverleg

De Syrische vertegenwoordiger bij de VN Ja'afari zei in Genève dat president Assad "zijn belofte is nagekomen om Palmyra te heroveren op IS". In de Zwitserse stad worden vredesgesprekken gehouden met onder meer de regering van president Assad en Syrische rebellenbewegingen.

Tegenstanders van Assad weigeren hem in Genève te feliciteren, omdat zij vinden dat de heroveringen door de regering misbruikt worden voor politieke doeleinden. "Het spel dat Assad in Palmyra speelt, lijkt op een aflevering van Tom en Jerry", zei een onderhandelaar van de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl