Concert op 5 mei 2016 in Palmyra ter gelegenheid van de herovering op IS, in het nu deels verwoeste theater EPA

De chef van de oudheidkundige dienst in Palmyra meldt dat IS opnieuw verwoestingen heeft aangericht in Palmyra. De terroristen veroverden Palmyra vorig jaar. Nadat Syrië de stad met Russische steun weer had ingenomen, viel Palmyra in december weer in handen van de organisatie.

De functionaris heeft satellietopnames naar het persbureau Reuters gestuurd over de recente verwoestingen. Hij waarschuwt dat hoe langer IS de stad in handen heeft, hoe groter de verwoestingen zullen zijn.

De terroristen hebben nu de voorgevel van het Romeinse Theater en het Tetrapylon verwoest. Dat is een Romeins bouwwerk, bestaande uit vier zuilen, dat een kruising tussen twee wegen markeert. 

In de eerste tien maanden dat IS Palmyra in handen had, moesten tempels en een triomfboog het ontgelden.

Reactie Unesco

Unesco, de culturele organisatie van de VS, heeft de recente verwoestingen in Palmyra omschreven als een oorlogsmisdaad en als een groot verlies voor de Syrische bevolking en de mensheid.

Directeur Irina Bokova van Unesco zei dat ze enkele uren eerder rapporten had ontvangen over massa-executies in het Romeinse theater in Palmyra.  Dit bewijst dat de extremisten de Syrische bevolking van het verleden en de toekomst willen beroven, verklaarde Bokova.

Een bombardement op een kamp van jihadisten in het noorden van Syrië heeft aan tientallen strijders het leven gekost, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De organisatie, die zich baseert op lokale bronnen, zegt dat er meer dan 40 doden zijn.

Doelwit was een kamp van Fatah al-Sham, het voormalige Nusra-front, ten westen van Aleppo. Onbekend is of Russische of Amerikaanse vliegtuigen het bombardement hebben uitgevoerd.

Het Nusra-front ging zich vorig jaar Fatah al-Sham noemen ten teken dat de banden met al-Qaida waren doorgesneden.

STER reclame