NOS NieuwsAangepast

3D-kaart als blauwdruk voor verwoest Palmyra

Verwoest Palmyra renoveren met 3D-kaart

Russische wetenschappers maken een 3D-kaart om de verwoeste Syrische stad Palmyra te kunnen herbouwen. IS werd in maart uit Palmyra verdreven. De jihadisten hadden de stad bijna een jaar in handen. In die periode vernietigden of beschadigden zij tal van archeologische kunstschatten.

De Russen willen de 3D-kaart aanbieden als hulpmiddel om de stad te restaureren. Op dit moment is de stad opnieuw in handen van IS.

Volgens UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, was Palmyra een van de meest belangrijke culturele centra van de oude wereld. In de stad stonden onder meer 2000 jaar oude tempels en zuilen, gebouwd tijdens de Grieks-Romeinse en Perzische beschavingen.

  • AFP
    Palmyra in 2016, met op de voorgrond een foto uit 2014.
  • AFP
    De tempel van Bel in Palmyra in april 2016, na de verwoestingen door IS. De foto die de fotograaf in zijn hand houdt is gemaakt in 2014.
  • AFP
    In de verte de restanten van de tempel van Bel in april 2016 en zoals die in 2014 was voordat IS Palmyra veroverde
  • AFP
    De beroemde triomfboog in Palmyra in 2014 en op de achtergrond de restanten van de boog in 2016.

Afgelopen september bezochten Russische wetenschappers de stad om alle verwoestingen in kaart te brengen. "We hebben drones op verschillende hoogtes over het hele gebied laten vliegen om een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de stad te krijgen", vertelt onderzoeker Natalia Solovyova.

Op basis van deze 3D-kaart kunnen de wetenschappers Palmyra virtueel herbouwen. "We kunnen laten zien hoe alle losse onderdelen die nu verspreid op de grond liggen weer in elkaar moeten worden gezet. Ook kunnen we laten zien hoe Palmyra er voorheen uit zag."

Volgens Solovyova zal het nog een jaar duren voor de 3D-kaart helemaal compleet is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl