Zweedse militairen op het eiland Gotland
NOS NieuwsAangepast

Zweden voert de dienstplicht weer in, nu ook voor vrouwen

De Zweedse regering voert de dienstplicht weer in. Die was in 2010 afgeschaft, maar door de toegenomen militaire dreiging van Rusland in de Baltische regio zijn er meer militairen nodig dan zich nu op vrijwillige basis melden.

Met de herinvoering van de dienstplicht verandert er nog meer. De nieuwe dienstplicht geldt namelijk ook voor vrouwen. Daarnaast blijft het ook mogelijk op vrijwillige basis in het leger te dienen.

Keuring

Circa 180.000 jongens en meisjes die geboren zijn in 1999 en 2000 krijgen een brief dat ze in aanmerking komen voor dienstplicht. Maar ze worden lang niet allemaal uitgenodigd voor de keuring.

Het ministerie van Defensie gaat ongeveer 13.000 jongeren keuren en een deel van hen heeft zich op vrijwillige basis gemeld. Uiteindelijk worden in 2018 en 2019 jaarlijks 4.000 mensen opgeleid tot militair.

"Daarna zien we wel verder", zegt minister van Defensie Peter Hultqvist. "Als het nodig is kunnen we in de jaren daarna het aantal uitbreiden."

De Zweden maken zich zorgen over het toegenomen aantal Russische militaire oefeningen in de regio. In september werd op het Zweedse eiland Gotland, dat tussen Zweden en de Baltische staten in ligt, al een militaire basis heropend.

Ook zijn in de Zweedse territoriale wateren de afgelopen jaren verschillende malen Russische duikboten gesignaleerd en hebben Russische straaljagers het luchtruim geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl