De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Zweden, John Kerry en Margot Wallstrom, tijdens de NAVO-top
NOS Nieuws

Zweden kaart Russische dreiging aan bij NAVO

Zweden en Finland hebben steeds grotere zorgen over de Russische dreiging in de Baltische regio. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bevestigt dat beide landen die dreiging hebben aangekaart tijdens een bijeenkomst met NAVO-ministers in Brussel: "Ze hebben de noodklok niet geluid, maar er is wel bezorgdheid geuit."

Zweden en Finland schoven vandaag aan bij het overleg van de NAVO-ministers, dat vooral ging over nauwere samenwerking tussen de NAVO en de EU. Zweden en Finland zijn geen NAVO-partners. "En dat willen zij ook niet worden. Maar ze zoeken wel nauwere samenwerking", aldus Koenders in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Zendmast

Volgens NOS-correspondent Rolien Créton is er met name in Zweden wel iets veranderd. "Het is altijd zo geweest dat een meerderheid van de Zweden tegen een NAVO-lidmaatschap was. Maar dat is nu niet meer zo. Veel Zweden stellen zich de vraag: wat als Rusland ons land binnenvalt terwijl we geen NAVO-lid zijn?"

Die angst heeft alles te maken met de toenemende spanningen. Nadat de Russen al met een onderzeeboot langs de Zweedse kust zouden hebben gevaren en er regelmatig Russische straaljagers het Zweedse luchtruim schenden, waren er afgelopen week ook aan land incidenten die met Rusland in verband werden gebracht.

Zo vielen de bovenste 200 meter van een tv- en radiomast naar beneden nadat onbekenden de steunkabels hadden losgemaakt. Ook waren er onverklaarbare IT-problemen, waardoor luchthavens gesloten moesten worden en treinen storingen hadden.

"Bewijzen zijn er niet, maar veel mensen hier vermoeden dat de Russen erachter zitten. Zij denken dat de Russen willen testen hoe snel Zweden reageert op dit soort schijnaanvallen. Vanwege de eerdere, zware bezuinigingen op defensie blijkt nu dat dit dus niet snel genoeg is."

Minister Koenders en zijn Noorse collega Borge Brende bij het beraad in Brussel

Over deze incidenten is volgens minister Koenders in het NAVO-overleg niet gesproken. "Er is immers nog geen oorzaak voor gevonden en in het overleg is er ook niet over gespeculeerd. Maar het is wel gegaan over de soms zeer risicovolle speldenprikken die de afgelopen tijd door de Russen zijn uitgedeeld in en boven territoriale wateren."

Over de strategie tegen deze Russische tactiek zitten de NAVO, de EU en Zweden en Finland op een lijn: met afschrikking via roterende troepen en raketverdediging aan de ene kant, en het zoeken van de dialoog aan de andere kant. Koenders: "Daarom hebben we vanmorgen besloten Moskou te vragen zo spoedig mogelijk een NAVO-Rusland beraad te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl