De Zweedse marine is op zoek naar een onderzeeër die gezien zou zijn bij Stockholm
NOS Nieuws

Zweden in de ban van "onderzeeër"

Zweden is in de ban van een mysterieuze duikboot. Al dagen wordt in wateren bij Stockholm gezocht naar een onderzeeër, die volgens Zweedse media Russisch is.

De marine heeft vandaag een zeegebied ten zuiden van de hoofdstad afgezet. Helikopters en gespecialiseerde schepen zoeken tussen de duizenden eilanden naar de duikboot.

Gisteravond gaf de Zweedse Defensie een persconferentie waarin werd gezegd dat er waarschijnlijk "buitenlandse operaties onder water" aan de gang zijn. Defensie gaf een foto vrij waarop, in vage contouren, een onderzeeër te zien zou zijn.

De foto die de Zweedse Defensie vrijgaf. Het object in de rode cirkel zou een Russische onderzeeër zijn

Radiocommunicatie

Volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet gaat het om een Russische duikboot. Er zou vorige week radiocommunicatie in het Russisch zijn opgevangen, waaruit blijkt dat de boot in nood was.

Zweedse media meldden aanvankelijk dat de onderzeeër Nederlands was, maar het ministerie van Defensie in Den Haag heeft dat ontkend. Nederland heeft wel met een duikboot in de regio geoefend, maar die boot lag eerder al in een haven in Estland.

Rusland heeft laten weten dat er geen Russische duikboten in problemen zijn geweest. Alle operaties verlopen "volgens plan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl